woensdag 14 februari 2024

Audrey Blake - Het hospitaal van leven en dood

Als enige vrouwelijke geneeskundestudent aan een prestigieuze school in Bologna is Nora Beady een unicum. Vrouwen in de negentiende eeuw horen thuis te blijven om kinderen op te voeden, dus Nora's ambitie om arts te worden is zeer ongebruikelijk. De lat ligt dan ook hoog: elke fout die Nora maakt, kan door de mannen om haar heen worden aangegrepen als bewijs dat ze ongeschikt is.

Alles verandert wanneer Nora haar krachten bundelt met de vrouwelijke arts Magdalena Marenco. Samen ontwikkelen ze een nieuwe techniek om veilig een keizersnede uit te voeren. Het is zwaar werk dat nog eens bemoeilijkt wordt door mannen die scherpe kritiek leveren en hun eigen vrouwen medische zorg ontzeggen.

Ondanks alle weerstand probeert Nora moedig staande te blijven. Dan ontmoet ze een patiënt die zal overlijden als ze niet wordt geopereerd. Als Nora succesvol ingrijpt, kan ze de wereld veranderen. Als ze faalt, kost dat niet alleen levens, maar ook haar carrière en de toekomst van vrouwen in de geneeskunde.

Midden 19e eeuw. Nora Beady heeft de uitzonderlijke kans gekregen om haar artsengraad te behalen aan de universiteit van Bologna, Italië. Ver weg van dokter Croft en haar geliefde Daniël, probeert ze zich staande te houden te midden van haar mannelijke medestudenten. Ze ontmoet de gerespecteerde dokter Marenco, een vrouwelijk arts die haar belangrijke kennis bijbrengt over verloskunde.


Wanneer Nora in contact komt met een hoogzwangere vrouw - wiens leven en dat van haar kind alleen gered kunnen worden door middel van een keizersnede - staat ze voor een moeilijk dilemma. Een fout zal beiden levens én haar loopbaan op het spel zetten. Maar een geslaagde operatie zal de deur naar geneeskunde kunnen openen voor vrouwen in de toekomst.

Dit tweede deel van de serie over Nora Beady vervolgt haar reis binnen de geneeskunde, die allesbehalve gemakkelijk is. Hoewel ze in Bologna mag studeren - in tegenstelling tot Engeland - moet ze opboksen tegen de vooroordelen en minachting van de mannelijke professoren en medestudenten. Dat maakt haar enigszins onzeker, maar geeft haar ook drijfveer om haar plek binnen de medische wereld te bemachtigen. Haar vastberadenheid en volharding zijn bewonderenswaardig.

Ondertussen doen de achterblijvers in Engeland, dokter Croft en dokter Gibson, hard hun best om zoveel mogelijk kinderen te redden tijdens een difterie-uitbraak. Tegelijkertijd moeten ze de grillen van de ziekenhuisdirecteur zien te weerstaan, terwijl er zorgen zijn rondom dokter Crofts gezondheid en financiële situatie.

In dit vervolg op 'De assistente van de chirurg' leer je de hoofdpersonages beter kennen, waardoor je met hun gedachten, emoties en worstelingen (zowel op het gebied van werk als privé) vertrouwd raakt: je deelt in hun vreugde als patiënten herstellen, maar ook in hun gevoelens van machteloosheid en schuld wanneer er niets meer te redden valt. De verschillende verhaallijnen, de medische aandoeningen en behandelingen en de ontwikkeling van de medische wetenschap halverwege de 19e eeuw - zoals de toepassing van keizersnedes - zijn uiterst interessant, mede door de meeslepende verteltrant. Een vleugje romantiek en een aantal vermakelijke scènes zijn een fijne afwisseling op de serieuzere gedeelten.

Dit boek - dat balanceert op het kruispunt van leven en dood - biedt een treffende blik op de geneeskunde ruim anderhalve eeuw geleden. Een boeiende, met gevoel geschreven historische roman over een sterke vrouw die het verschil wil maken in een door mannen gedomineerde wereld. Magnifiek!


Over de auteurs
Audrey Blake is het pseudoniem van Jaima Fixsen en Regina Sirois, twee schrijfsters die elkaar ontmoetten als finalisten van een schrijfwedstrijd en besloten hun krachten te bundelen. Sindsdien schrijven ze met veel plezier samen. Hun debuut 'De assistente van de chirurg' verscheen in mei 2023 in Nederland. Ze houden allebei van geschiedenis, natuur en literatuur. Jaima woont met haar familie in Alberta, Canada, en Regina woont met haar man en twee dochters in Kansas, Verenigde Staten.

Auteur: Audrey Blake
Titel: Het hospitaal van leven en dood
Vertaling van: The Surgeon's Daughter
Vertaler: Marijne Thomas
Serie: Nora Beady 2
415 pagina's
Gepubliceerd in 2023
Uitgeverij KokBoekencentrum
ISBN: 978 90 297 3551 3

Dit recensie-exemplaar heb ik mogen ontvangen van Uitgeverij KokBoekencentrum als ambassadeur van 'Tijdloze liefde'. Mijn hartelijke dank daarvoor!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten