woensdag 7 februari 2024

Dineke Epping - De draad die ons verbindt

In een klein Engels dorp raken de levens van een onafhankelijke naaister en een verbitterde soldaat met elkaar verbonden. 
Kunnen zij hoop en genade vinden?

Engeland, 1880. Al ruim zeven jaar houdt Eileen Brady een groot geheim verborgen, dat haar vervult met schuldgevoel. Nu ze naam heeft gemaakt als naaister, besluit ze naar het dorp Almsbrick te reizen om haar verkeerde keuzes recht te zetten en op te eisen wat van haar is. Maar wanneer ze bevriend raakt met de weduwe Moira, wordt het steeds moeilijker om haar plan door te zetten.

Ook soldaat Matthew Wilson arriveert in Almsbrick, gewond en gedesillusioneerd door de oorlog waarin hij heeft gevochten. De overname van een verwaarloosde pachtboerderij geeft hem een nieuw doel. Zo kan hij in het dorp blijven en een oogje op zijn nicht Moira houden... en achterhalen wat die nieuwe naaister van plan is.

Graafschap Shropshire, Engeland, 1880. Eileen Brady heeft zich opgewerkt tot een vaardige coupeuse bij een befaamd naaiatelier in Shrewsbury. Niemand kent echter haar geheim: dat ze destijds ongehuwd een kind heeft gekregen. Wanneer haar zus overlijdt, besluit Eileen naar Almsbrick af te reizen om met eigen ogen te zien hoe het nu met haar dochtertje gaat. En om haar uiteindelijk mee te nemen om zelf voor haar te kunnen zorgen.


In Almsbrick kan Eileen vrijwel direct aan de slag als naaister en spoedig heeft ze een aardige klantenkring opgebouwd. Ze raakt bevriend met diverse inwoners, in het bijzonder met de verweduwde winkelierster Moira Trench en haar dochtertje Maggie. Hoe hechter de vriendschapsbanden echter worden, hoe moeilijker het voor Eileen wordt om haar plan ten uitvoer te brengen...

Soldaat Matthew Wilson wordt ontslagen uit het Britse leger. Hij moet toegeven dat hij na zijn verwonding nooit meer helemaal de oude is geworden, maar hij voelt zich toch gekrenkt en afgeschreven. Samen met zijn vriend gaat hij terug naar Almsbrick. Als de kans zich voordoet een oude boerderij over te nemen, pakt hij die met beide handen aan. Misschien zal het boerenwerk hem voldoening geven. Tegelijkertijd kan hij zijn nicht Moira bijstaan en erachter proberen te komen wat die eigenzinnige naaister wérkelijk komt doen.

Dineke Epping neemt je in dit boek mee naar het schilderachtige plaatsje Almsbrick, waarin het wel en wee van de dorpsbewoners - de dagelijkse beslommeringen en grote(re) gebeurtenissen - de revue passeren. De saamhorigheid, zoals een buur de helpende hand bieden en samen lief en leed delen, laat de warmte van de gemeenschap zien. Het Victoriaanse decor, de sympathieke personages, de plotwendingen, de mooie gelovige boodschap, plus het feit dat de schrijfster de vertelkunst uitstekend verstaat, maken deze omvangrijke roman (ruim 500 bladzijden) onderhoudend van de eerste tot de laatste letter.

Eileen en Matthew hebben het nodige in hun leven meegemaakt met als gevolg dat ze worstelen met schuldgevoelens en trauma's. Het is mooi om de langzame, positieve verandering te bemerken die bij hen beiden optreedt en dit proces te volgen. Daarnaast komt het werk van een 19e-eeuws naaister ruim aan bod en dat is, tezamen met de taken die bij het bestieren van een boerderij komen kijken, leuke en wetenswaardige kost.

'De draad die ons verbindt' is een sfeervol historisch-romantisch verhaal dat zich afspeelt in het Engeland van weleer. Een roman over trots en vooroordeel, in het reine komen met jezelf, je naasten en God, heling en het vinden van een thuis. Een dikke aanrader!


Over de auteur
Dineke Epping werkt in het dagelijks leven als tekstschrijver. In haar vrije tijd schrijft ze dikke en meeslepende historische romans. In het voorjaar van 2014 won ze een schrijfwedstrijd, wat haar de moed gaf haar eerste manuscript op te sturen. In hetzelfde jaar verscheen haar debuut 'Op de vleugels van de wind', dat meteen een succes werd. Daarna volgden meer boeken van haar hand. Naast lezen en schrijven, is Dineke creatief met het maken van kaarten, kijkt ze naar kostuumdrama's op tv en wandelt ze graag in de Drentse bossen, tevens de provincie waar ze woont.

Dineke Epping heeft leuke achtergrondinformatie gedeeld op haar website over het (fictieve) dorp Almsbrick en de tijd waarin dit verhaal zich afspeelt. Klik hier om het te lezen.

Auteur: Dineke Epping
Titel: De draad die ons verbindt
512 pagina's
Gepubliceerd in 2020
Uitgeverij KokBoekencentrum
ISBN: 978 90 297 2973 4

2 opmerkingen: