woensdag 31 januari 2024

Julie Klassen - De zussen van Sea View

Na de dood van hun vader haalt Sarah haar zussen over hun huis aan de kust open te stellen voor ouderen die zorg nodig hebben. Op die manier kunnen ze in het onderhoud van hun doodzieke moeder voorzien. Emily en Georgiana zijn meteen vol lof over het plan, maar Viola niet. Zij draagt namelijk een litteken met zich mee dat ze koste wat het kost voor de buitenwereld verborgen wil houden.

Al snel blijkt het plan heel anders uit te pakken dan verwacht. In plaats van ouderen vinden ook tal van aantrekkelijke jongeheren hun weg naar het pension. Sarah wordt heen en weer geslingerd tussen gevoelens van liefde voor een Schotse weduwnaar en loyaliteit aan haar familie. Ondertussen dreigt de nieuwe situatie Viola's lichamelijke én onzichtbare littekens aan het licht te brengen en haar leven voorgoed te veranderen.

Sidmouth, Engeland, 1819. Na het overlijden van hun vader verhuizen de zussen Summers samen met hun moeder noodgedwongen naar hun zomerhuis in Devonshire. Vanwege schulden staat de familie er financieel gezien niet goed voor en hun spaargeld begint flinkt te slinken. Om op Sea View te kunnen blijven wonen, besluiten ze, op aanraden van een vriendin, hun huis open te stellen voor gasten.

Ieder probeert haar steentje bij te dragen om het pension tot een succes te maken. Onervaren in het runnen van een onderneming en alles wat daarbij komt kijken, is de nieuwe situatie voor de zussen erg wennen. Daarbij maken ze zich ook zorgen om hun zieke en verzwakte moeder.

Eerder dan gedacht stromen de reserveringen per post binnen en spoedig zijn bijna alles kamers verhuurd. Hoewel de familie had verwacht vooral oudere bezoekers te trekken, weten ook charmante jongeheren hun weg naar Sea View te vinden. En in Sidmouth zelf blijken ze ook te wonen.


Na haar succesvolle 'Ivy Hill'-serie, is Julie Klassen nu aan een tweede reeks begonnen - 'De kust van Devonshire', waarvan dit het eerste deel is - over de zussen Summers. Maak kennis met de serieuze en verantwoordelijke Sarah; de joviale Emily, de schrijfster van de familie; de teruggetrokken Viola, met een hart van goud; en de zorgeloze en jongensachtige Georgiana, de jongste telg van het gezin. De mooie karakterschetsen geven hen elk een unieke eigenheid.

Hoewel de familieleden allemaal een rol spelen in dit verhaal, is voornamelijk Viola de centrale figuur. Vanwege haar 'gebrek' zondert ze zich volledig af van vreemden, hetgeen door het heersende bijgeloof wordt versterkt. Een heimelijke daad van één van haar zussen verandert haar leven echter compleet.

De genegenheid van de zussen voor elkaar is mooi om te zien en geeft het verhaal een gezellige, huiselijke sfeer. Het deed me tijdens het lezen - samen met de persoonlijkheden en interesses van de zussen, plagerijtjes en kleine onenigheden onderling - vaak denken aan 'Little Women' van Louisa May Alcott, wat voor mij als een weldaad voelde. Daarnaast zijn er ook leuke linkjes naar het oeuvre van Jane Austen.

De gasten die Sea View met hun verblijf vereren, vormen tezamen een kleurig gezelschap. De interessante, eigenaardige en knappe logés zorgen voor leuke, komische en romantische scènes en brengen tegelijkertijd onderhoudende en aangename conversaties op gang. Gebruikelijke binnen- en buitenactiviteiten - zoals spelletjes, toneelstukjes, wandelingen, picknicks en (zee)baden - dragen bij aan het verlevendigen van het 19e-eeuwse Engeland.

'De zussen van Sea View' is een heerlijke Regency-roman met een vleugje mysterie over familie, hartzeer en liefde, die laat zien dat het niet gaat om uiterlijk vertoon, maar om innerlijke schoonheid. Dit prachtige en amusante boek doet reikhalzend uitzien naar het vervolg!


Over de auteur
Julie Klassen schrijft romans in de stijl van Jane Austen en de zusjes Brontë: vol historische details en intrigerende plots. Houdt je van romantiek, 19e-eeuws Engeland en Jane Eyre, dan zit je dus goed bij deze auteur! Ze debuteerde met 'Onvoorwaardelijk', waarna velen boeken volgden, waaronder 'De apothekersdochter'. Voor ze fulltime ging schrijven, was Julie redacteur bij een uitgeverij van christelijke romans. Daar begeleidde ze bekende auteurs, zoals Beverly Lewis. In haar vrije tijd duikt ze graag in de boeken om onderzoek te doen voor haar historische verhalen. Verder is ze gek op reizen, BBC-series, lange wandelingen, hazenslaapjes en koffiedrinken met vrienden. Julie is getrouwd, heeft twee zoons en woont in Minnesota, Verenigde Staten.

Auteur: Julie Klassen
Titel: De zussen van Sea View
Vertaling van: The Sisters of Sea View
Vertaler: Lia van Aken
Serie: De kust van Devonshire 1
431 pagina's
Gepubliceerd in 2023
Uitgeverij KokBoekencentrum
ISBN: 978 90 297 3383 0

2 opmerkingen:

  1. Ik ben dol op de boeken van Julie Klassen, maar aan deze serie ben ik nog niet begonnen. Dit jaar toch maar eens in beginnen, denk ik.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik ben ook fan van haar romans en het begin van deze serie is weer genieten!

      Verwijderen