donderdag 18 januari 2024

Janke Reitsma - Niets ontgaat ons

Een beklemmende en bevrijdende roman
over een ontwricht gezin 
tegen het decor van het verraderlijk mooie Waddengebied

Koen leidt met zijn ouders een geïsoleerd bestaan aan de waddenkust. Samen vormen ze een front tegen de buitenwereld. Als zijn moeder zwanger raakt en met haar medicijnen stopt, keren haar psychische klachten terug. Aukje wordt geboren met een ernstige chromosoomafwijking. Ze zal niet lang leven.

Terwijl zijn ouders zich steeds meer terugtrekken, zorgt Koen voor zijn zusje. Hij besluit Aukje naar het wad te brengen: de plek die hij als het paradijs op aarde beschouwt en waarvan hij vindt dat ze die één keer moet zien.

De familie Wolda leidt een teruggetrokken leven, dicht bij de Waddenzee. Tiener Koen weet niet beter dan dat elk contact met anderen wordt vermeden. Als zijn psychisch zieke moeder zwanger blijkt, besluit ze op eigen houtje te stoppen met haar medicijnen. Dan wordt Aukje geboren met een ernstige afwijking en de verwachting is dat ze niet lang zal leven.

Wanneer de gezinssituatie verslechtert, neemt Koen de zorg voor zijn zusje op zich. Hij heeft maar één doel voor ogen: Aukje de schoonheid van het Wad laten zien - hoe ziek ze ook is - voordat het te laat is...


In deze roman ontvouwt zich een familiedrama over een onstabiel, gebroken gezin dat door psychische problemen ternauwernood het hoofd boven water kan houden. De moeder van Koen glijdt door de zorgen om Aukjes gezondheid steeds verder af en zijn vader vlucht voor de moeilijkheden. Koen probeert het gezin draaiende te houden, maar de verantwoordelijkheid dreigt hem te veel te worden.

Vanuit Koens gezichtspunt wordt het verhaal aan de lezer gepresenteerd, waardoor je het van (zeer) dichtbij beleeft en je er als het ware onderdeel van wordt. Je voelt de eenzaamheid, de wanhoop, de schaamte. Dat gegeven zorgt er samen met de onomwonden schrijfstijl van Janke Reitsma voor dat het boek diep en intens tot je door weet te dringen.

Gaandeweg vervaagt de scheidingslijn tussen wat goed of fout is en je wordt aangespoord daar zelf een antwoord op te formuleren. Naarmate het verhaal vordert, neemt de broeierige spanning - die vanaf het begin onderhuids aanwezig is - toe, en wordt steeds beklemmender, tot het een tragische en aangrijpende climax bereikt.

Toch is het niet enkel troosteloos. Er ontstaat onder meer een mooie vriendschapsband tussen Koen en een medescholier doordat ze herkenning vinden in elkaars problemen. Daarnaast wordt het Waddengebied prachtig en levendig beschreven en proef je ook zelf de rust, de ruimte en de vrijheid die Koen daar ervaart.

'Niets ontgaat ons' geeft een schrijnend en hartverscheurend beeld van het leven van een KOPP-kind en de daaruit voortvloeiende gevolgen. Een indrukwekkend literair debuut - met glinsteringen van hoop - dat tot nadenken stemt.


Over de auteur
Janke Reitsma (1988) groeide op in een klein dorpje in Friesland. Ze studeerde onder meer sociaal pedagogische hulpverlening en orthopedagogiek. Ze werkt als gedragswetenschapper in een zorginstelling voor mensen met een verstandelijke beperking. Janke heeft altijd al van lezen, schrijven en literatuur gehouden. In 2018 begon ze lessen schrijftechnieken te volgen aan de Zwolse afdeling van de schrijversvakschool Groningen. Ze publiceerde daarna twee korte verhalen in het literair tijdschrift 'Liter' en won diverse schrijfwedstrijden. In het najaar van 2021 verscheen haar debuutroman 'Niets ontgaat ons'. Janke is woonachtig in Zwolle.

Auteur: Janke Reitsma
Titel: Niets ontgaat ons
272 pagina's
Gepubliceerd in 2021
ISBN: 978 90 239 6076 8

2 opmerkingen:

  1. Prachtige beschrijving van het boek geef je. Ik heb het ook gelezen en moest even wennen aan de stijl, maar wat een indrukwekkend boek zeg.

    BeantwoordenVerwijderen