donderdag 4 januari 2024

Lynn Austin - Anker in de storm

Chicago, 1897. De welgestelde Anna Nicholson staat op het punt te trouwen met William Wilkinson, maar het kost haar moeite om zich op haar aanstaande huwelijk te concentreren. Haar gedachten worden in beslag genomen door de zoektocht naar informatie over haar biologische moeder, waarvoor ze een privédetective in de arm heeft genomen. Maar hoe meer ze over haar moeder te weten komt, hoe sterker ze beseft dat ze sommige geheimen beter met rust kan laten.

Ondertussen worden er nare roddels over Anna verspreid in de hogere kringen van Chicago en vindt ze het moeilijk om aansluiting te vinden bij haar leeftijdsgenoten, die haar geloof in God niet delen. Ze mist haar grootmoeder Geesje de Jonge. Wanneer laster overgaat in chantage en Anna's gezondheid in gevaar komt, heeft ze haar Nederlandse oma harder nodig dan ooit.

Najaar 1897. Anna Nicholson voelt zich verstikt binnen de hogere kringen van Chicago, Illinois. De vele sociale verplichtingen waaraan ze behoort deel te nemen staan haar steeds meer tegen en voelen leeg en doelloos. Ook gedachten aan haar aanstaande huwelijk met de rijke William roepen eerder afschuw dan blijdschap op. Het geloof is een belangrijke rol gaan spelen in haar leven, hetgeen ze graag wil delen met haar ouders en verloofde. Die staan daar echter niet bepaald voor open en ook Anna's zoektocht naar meer informatie over haar biologische ouders nemen zij haar niet in dank af, zeker niet wanneer dit resulteert in laster.


De weerstand en eenzaamheid die Anna ervaart en de kwaadsprekerij die overgaat in chantage, drijven haar naar het stadje Holland in Michigan, waar ze haar Nederlandse grootmoeder Geesje de Jonge om raad vraagt. Daar loopt ze opnieuw Derk van der Veen tegen het lijf, met wie ze afgelopen zomer een innige vriendschap heeft opgebouwd. De ontmoeting brengt haar in verwarring en tevens aan het twijfelen over haar bestemming. Want waar hoort ze nu werkelijk thuis?

Geesje heeft zo haar eigen zorgen. Sinds kort heeft ze een logé, het teruggetrokken immigrantenmeisje Cornelia den Herder, die samen met haar norse en verbitterde grootvader naar Amerika is gekomen. Bij een fatale brand zijn Cornelia's ouders en broertjes om het leven gekomen. Geesje vermoedt echter dat er veel meer leed achter het meisje schuilgaat. Kan ze Cornelia's vertrouwen winnen om haar te kunnen helpen?

Nadat Lynn Austins bestseller 'Dochters van de kust' was verschenen, hoopten fans op een sequel. Met dit vervolg gaf ze gehoor aan dat verzoek. En hoe! Ze heeft met dit voortreffelijke boek opnieuw bewezen waar ze in uitblinkt: het schrijven van christelijke familieromans. Met haar vaardige en vloeiende pen leidt Lynn je langs de levenspaden van diverse personages. Als lezer volg je Anna, die haar weg zoekt in een wereld waarin ze zich niet thuis voelt. Middels haar zoektocht ontvouwt zich gaandeweg het verleden van haar biologische ouders. Verder leer je Cornelia kennen, komen diep bewaarde geheimen aan het licht en word je deelgenoot van Geesjes zorgen om haar geliefden.

De uitgediepte personages zijn authentiek en de schrijfster weet elk van hen een eigen stemgeluid te geven. De verschillende verhaallijnen - die uiteindelijk met elkaar verweven raken - zijn boeiend en worden (bijna) elk hoofdstuk afgewisseld, waardoor je aandacht volkomen wordt vastgehouden.

Het boek bevat prachtige (geloofs)lessen die je inspireren en tegelijkertijd aanmoedigen om onder meer Jezus' woorden in praktijk te brengen. Dit geeft, evenals de worstelingen van diverse personages met levensvragen, extra diepgang. 'Anker in de storm' is een schitterende familieroman over Gods doel met je leven, vergeving en genezing - een adembenemend mooi slot van een tweeluik!


Over de auteur
Lynn Austin wordt geroemd om haar (Bijbel-)historische romans, waarvan in Nederland inmiddels meer dan 400.000 exemplaren zijn verkocht. Ze is tevens de winnares van meerdere Christy Awards.

Lynn Austin is een echt familiemens. Een levendig gesprek tussen Lynn, haar moeder en 98-jarige oma over de veranderende rol van de vrouw in de loop der jaren, inspireerde haar tot het schrijven van haar eerste grote roman 'Eva's dochters', waarop nog velen volgden, zoals 'De boomgaard', 'Eindelijk thuisen 'In Wonderland'. Ze is getrouwd met Ken en samen hebben ze een aantal kinderen en kleinkinderen. Lynn en haar man wonen in Western Michigan, waar de bossen en stranden van Lake Michigan haar elke dag inspireren.

Auteur: Lynn Austin
Titel: Anker in de storm
Vertaling van: Legacy of Mercy
Vertaler: Carola van der Kruk-de Boer
Serie: Waves of Mercy 2
447 pagina's
Gepubliceerd in 2019
Uitgeverij KokBoekencentrum
ISBN: 978 90 435 3047 7

6 opmerkingen:

  1. Ik heb het eerste deel niet gelezen, dus ik geloof dat ik dat eerst maar eens moet gaan doen. Dit klinkt in ieder geval als een boek voor mij;).

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik twijfel: heb ik dit nu wel of niet gelezen... Zo ja dan moet het lang geleden zijn (de computer in de bieb kan me het wel vertellen, maar dan ga ik op herhaling. eerst deel weet ik zeker van niet...

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Zo;n mooi boek. Ik heb hem hier in mijn kast staan. Bedankt voor de recensie.

    BeantwoordenVerwijderen