woensdag 27 december 2023

Sarah Ladd - De brief van Briarton Park

Cassandra Hale woont haar hele leven al op een kostschool, eerst als leerling en later als lerares. Over haar afkomst weet ze niets. Als de directrice overlijdt, blijkt dat zij twee jaar lang een brief heeft achtergehouden waarin een zekere meneer Clark Cassandra vraagt om naar Briarton Park in het dorpje Anston te komen. Hij beweert informatie te hebben over haar familie.

Cassandra reist naar Anston, maar eenmaal aangekomen ontdekt ze dat de briefschrijver inmiddels is overleden. Het landgoed Briarton Park wordt nu bewoond door weduwnaar James Warrington en zijn familie. James wil Cassandra graag helpen om de antwoorden te vinden die ze zoekt. Maar de zoektocht blijkt verraderlijker dan gedacht, want niet iedereen in Anston heeft het beste met Cassandra voor...

Engeland, herfst 1811. Cassandra Hale woont al jaren op de Denton School voor Jongedames, waar ze inmiddels ook lesgeeft. Hoewel de directrice als een moeder in haar leven fungeert, verlangt ze met hart en ziel naar haar familie, maar ze weet niets over hen. Wanneer mevrouw Denton op sterven ligt, ontvangt ze van haar een brief die ze voor Cassandra heeft achtergehouden. Die is van een zekere Robert Clark die Cassandra vraagt naar zijn landhuis Briarton Park te komen omdat hij informatie omtrent haar familie heeft.


Vol hoop vertrekt Cassandra naar het plaatsje Anston op zoek naar antwoorden over haar afkomst. Bij aankomst blijkt de briefschrijver echter niet meer in leven en Briarton Park wordt nu bewoond door weduwnaar James Warrington en zijn naasten. De meeste mensen in het dorp zijn argwanend, maar gelukkig krijgt Cassandra bij haar zoektocht hulp van James en de plaatselijke dominee. Maar hoe meer ze te weten komt, hoe gecompliceerder de waarheid die aan het licht komt blijkt te zijn. Daarbij is het graven in haar verleden niet zonder gevaar, want niet iedereen is te vertrouwen en zelfs moord wordt niet geschuwd...

In deze Regency-roman - waarin de (gemoedelijke) sfeer van Engeland begin 19e eeuw merkbaar naar voren komt door het gebruikelijke decorum, sociale standen en de rustgevende heidevelden van Yorkshire - draait het om de familiegeschiedenis van Cassandra. Bij de lezer wordt vanaf het eerste hoofdstuk de nieuwsgierigheid gewekt naar haar verleden, waardoor je niet anders kunt dan de bladzijden om blijven slaan totdat je de waarheid weet.

Cassandra heeft een vriendelijk en zachtaardig karakter en dat zorgt ervoor dat ze al gauw een plekje weet te veroveren in je hart, mede vanwege haar omstandigheden. De vriendschappen die er tussen haar en enkele dorpsgenoten ontstaan, zijn een mooie toevoeging. Tevens speelt er op de achtergrond ontvredenheid van arbeiders in de wol- en weefindustrie, waarbij er aanvallen plaatsvinden op fabrieken. Dit vormt eveneens een interessante aanvulling.

Het verhaal leest gemakkelijk, hoewel er wat mij betreft meer vaart in had gekund, want sommige stukken zijn wel wat langdradig. Ook de vertaling is helaas niet altijd even soepel. Verborgenheden, spanning en een opbloeiende romance maken dit boek over (de zoektocht naar) identiteit en familie echter tot een gevarieerd en onderhoudend begin van een nieuwe serie.


Over de auteur
Sarah E. Ladd is een bekroonde bestsellerauteur van verhalen die zich afspelen in de Regency periode. Ze heeft altijd al van die tijdperk gehouden: de kleding, de muziek, de literatuur en de kunst. Na een studiereis naar Engeland en Schotland begon ze in 2010 serieus te schrijven. In 2014 verscheen in Nederland haar debuut 'De erfgename van Winterwood'. Sindsdien heeft ze diverse romans uitgebracht die je meenemen naar het Regency tijdperk. Sarah is afgestudeerd aan de Ball State University en heeft diploma's in communicatie en marketing. Ze woont met haar gezin in Indiana, Verenigde Staten.

Auteur: Sarah Ladd
Titel: De brief van Briarton Park
Vertaling van: The Letter from Briarton Park
Vertaler: Hilke Makkink
Serie: The Houses of Yorkshire 1
333 pagina's
Gepubliceerd in 2022
Uitgeverij KokBoekencentrum
ISBN: 978 90 297 3263 5

2 opmerkingen: