woensdag 20 maart 2024

Sarah Steele - De vergeten spionne

Met haar pianomuziek bespeelt ze nazi-officieren, 
maar hoelang houdt haar verzetslied stand?

Parijs, 1941. Een Britse spionne met de bijnaam 'Agent Colette' doet zich voor als pianiste in de bezette Franse hoofdstad. Met haar grote talent weet ze zich bij de meest hooggeplaatste Duitse officieren een weg naar binnen te spelen. Ondertussen dreigt het net zich rondom haar te sluiten. Wanneer het gevaar haar van alle kanten omgeeft, ziet ze zich gedwongen alles op het spel te zetten.

Londen, 1997. Ooit was ze een begaafd pianiste met een liefdevolle man. Nu is Amy een alleenstaande moeder die zich stort op haar baan als archivaris. Wanneer ze documenten in handen krijgt van een bijzondere oorlogsspionne, is Amy vastbesloten om haar verhaal boven tafel te krijgen. Zelfs als dat betekent dat ze ook met haar eigen verleden in het reine moet zien te komen.

Parijs, 1941. Tijdens de Tweede Wereldoorlog weet Brits geheim agent 'Colette' te infiltreren in de Duitse hogere kringen. Als begaafd musicus wordt ze regelmaig gevraagd om te spelen op partijen, waar ze belangrijke informatie weet te verkrijgen. Langzaamaan wordt ze echter in het nauw gedreven, waardoor haar leven gevaar loopt.

Londen, 1997. Amy Novak staat na het overlijden van haar man alleen in de opvoeding van haar dochtertje. Aan haar carrière als getalenteerd pianiste kwam een aantal jaren gelegen abrupt een einde en ze werkt nu als archivaris. Haar interesse is gewekt wanneer ze het pas vrijgegeven dossier van agent Colette onder ogen krijgt. Amy gaat op onderzoek uit en ontdekt het verleden van een bijzonder dappere vrouw, hetgeen een positieve uitwerking heeft op haar eigen leven.


Na 'Het kersenspoor' wilde Sarah Steele graag een verhaal schrijven dat daarbij paste. Dat werd deze roman, waarin het levensgevaarlijke werk van de onmisbare en waardevolle agenten van de Britse geheime dienst, de SIS/MI6 (Secret Intelligence Service/Military Intelligence, Section 6) - spionnen die informatie vergaarden bij de tegenstander en codes en vijandelijke signalen braken - betekenis krijgt.

De levens van Colette en Amy vertonen diverse raakvlakken, zowel op het gebied van muziek als verlies. Het geeft een gevoel van verbondenheid tussen beide vrouwen, die elkaar nooit hebben leren kennen. De wisseling tussen de verhaallijnen zorgt ervoor dat het verleden stukje bij beetje wordt blootgelegd, waardoor je uitziet naar het moment dat alles is ontrafeld.

Hoewel de inhoud van dit boek op zich boeiend is, vond ik de uitwerking ervan jammer genoeg wat minder. Het verhaal komt moeizaam op gang en de tamelijk beschrijvende en (te) gedetailleerde schrijfwijze schept afstand. Ook is het soms verwarrend door het gebruik van termen of verwijzingen naar namen/benamingen die je niet altijd kunt plaatsen en/of worden uitgelegd. Daardoor is het af en toe moeilijk te volgen en leest het niet zo vloeiend.

'De vergeten spionne' is een bij tijd en wijle spannende dualtimeroman waarin veroordeling en eenzaamheid voelbaar zijn - de prijs die geheim agenten tijdens de oorlog betaalden voor het verkrijgen van essentiële informatie bij de vijand, waarmee ze vele mensenlevens wisten te redden. Een boek over moed, hoop, liefde en het verlangen naar een betere wereld, die me helaas niet zo mee wist te voeren als de eerder verschenen titel.


Over de auteur
Sarah Steele volgde in Londen een opleiding tot klassiek pianiste en violiste, alvorens ze zich toespitste op de uitgeverswereld als redactie-assistente. Ze was jarenlang freelance redacteur voor ze besloot zelf een boek te schrijven. 'Het kersenspoor' was haar debuut in Nederland, waarna 'De vergeten spionne' volgde. In maart 2024 verscheen haar derde roman, 'De stem van Napels'. Sarah woont in Stroud, Verenigd Koninkrijk.

Auteur: Sarah Steele
Titel: De vergeten spionne
Vertaling van: The Lost Song of Paris
Vertaler: Marianne Locht-Kühler
412 pagina's
Gepubliceerd in 2023
Uitgeverij KokBoekencentrum
ISBN: 978 90 297 3412 7

Geen opmerkingen:

Een reactie posten