woensdag 13 maart 2024

Laila Ibrahim - Goudpapaver

Op het eerste gezicht lijken Jordan en Sadie weinig met elkaar gemeen te hebben. Jordan is een zwarte lerares van middelbare leeftijd. Sadie is de witte echtgenote van een ambitieuze Duitse zakenman. Maar hun familiegeschiedenissen, die zich jaren geleden met elkaar vermengden op een plantage in Virginia, zijn nog altijd met elkaar verbonden. Op de plantage hebben hun moeders, Mattie en Lisbeth, een band voor het leven opgebouwd. Hun verschil in afkomst is daarbij nooit een belemmering geweest.

Nu is het 1894 en Mattie ligt op sterven. Lisbeth en Sadie ondernemen als moeder en dochter een zware reis om afscheid te kunnen nemen. Maar ongelijkheid zorgt nog steeds voor grote problemen. Als dochters van een nieuwe tijd zullen Sadie en Jordan samen moeten vechten voor een betere toekomst. Wat is de prijs die ze zullen moeten betalen voor vrijheid?

Amerika, april 1894. Jordan heeft met haar gezin een bestaan opgebouwd in Chicago, Illinois. Kortgeleden is haar man overleden en nu zal ook haar moeder Mattie niet lang meer in hun midden zijn. Daarom schrijft ze Lisbeth - de vrouw voor wie Mattie jarenlang heeft gezorgd en met wie ze een innige band heeft - om haar de mogelijkheid te bieden afscheid te nemen.

Dankbaar voor de uitnodiging om Mattie nog een laatste keer te ontmoeten, onderneemt Lisbeth samen met haar dochter Sadie de lange treinreis vanuit Oakland, Californië. In Chicago worden beide vrouwen erbij bepaald hoe anders hun leven is in vergelijking met dat van Jordan en haar familie.


Na Mattie's begrafenis keren Lisbeth en Sadie huiswaarts. Jordan en haar gezin reizen met hen mee, vastbesloten een nieuw leven te beginnen in het kansrijke Californië. Maar ook daar stuit Jordan op onrecht jegens kleurlingen. En Sadie komt tot het besef dat ze gevangen zit in een huwelijk met een dominante man.

'Goudpapaver' gaat verder met de serie rondom twee families - blank en zwart - die al een halve eeuw met elkaar verbonden zijn. De slavernij is inmiddels decennia geleden afgeschaft, maar de verschillen tussen blanken en kleurlingen zijn nog altijd groot en voelbaar. Laila Ibrahim weet de situatie goed te schetsen en een helder beeld te geven van de dagelijkse discriminatie en uitbuiting, om nog maar te zwijgen van regelmatige lynchpraktijken; kleurlingen worden onderbetaald, werken langer en vaak niet in de sector waarvoor ze zijn opgeleid.

Naast al het onrecht zijn er ook glinsteringen van hoop te bespeuren. De geloofs- en levenslessen van Mattie zijn een bron van licht voor Jordan in de moeilijke en onzekere tijd waarin ze zich bevindt. En zij en haar dochter Naomi mogen dat zijn voor Sadie in haar ongelukkige huwelijk met de rechtlijnige Heinrich en in de zorgen die zij heeft om haar te vroeg geboren kindje. Tezamen maken ze zich eveneens sterk voor vrouwenkiesrecht.

Deze roman over familie en vriendschap die huidskleur overstijgt, laat zien dat er eind 19e eeuw voorzichig positieve veranderingen kwamen voor de gekleurde bevolkingsgroep, maar benadrukt tegelijkertijd dat er nog veel obstakels en vooroordelen overwonnen moesten worden. Dit historische verhaal over pijn (uit het verleden), ongelijkheid en vechten voor vrijheid en recht, is net als de voorgaande delen van de serie 'De eerste krokus' opnieuw meeslepend.


Over de auteur
Laila Ibrahim werkte een groot deel van haar carrière als directeur van een peuterspeelzaal, bevallingscoach en godsdienstonderwijzeres. Dat werk, in combinatie met haar opleiding ontwikkelings- en hechtingspsychologie, leverde voldoende materiaal op voor de verhalen in 'De eerste krokus' en 'Mosterdzaad' en ze is nu fulltime schrijfster. Ze is vastbesloten om haar steentje bij te dragen aan iets meer liefde en gerechtigheid in deze prachtige, maar ook harde wereld. Naast schrijven houdt ze van wandelen met vrienden, puzzelen, spelletjes spelen, tuinieren, reizen en koken. Samen met haar vrouw Rinda en twee andere gezinnen woont ze in een kleine woongemeenschap in Berkeley, Californië.

Auteur: Laila Ibrahim
Titel: Goudpapaver
Vertaling van: Golden Poppies
Vertaler: Hilke Makkink
Serie: De eerste krokus 3
304 pagina's
Gepubliceerd in 2020
Uitgeverij KokBoekencentrum
ISBN: 978 90 297 3027 3

2 opmerkingen:

  1. Ik vind dit zo'n prachtige serie. Ben heel benieuwd naar het volgende deel, dat deze maand verschijnt (of misschien inmiddels al verschenen is).

    BeantwoordenVerwijderen