woensdag 27 maart 2024

Aritha Vermeulen - Trouw aan jou

Hertogsdochter Genoveva van Brabant weet niet hoe ze met de sombere voorgevoelens van haar moeder om moet gaan. Ze wordt er een beetje bang van. Alles gaat toch prima? Ze geniet met volle teugen van haar leven als adellijk meisje en is God dankbaar dat ze niet als arme tobberd geboren is. Op een dag maakt ze kennis met graaf Siegfried, die haar vader van de dood redde in de strijd tegen de Saksen. Ze wordt op slag verliefd, en hij op haar. Na haar huwelijk trekt zij met hem mee naar zijn vesting op de zwarte rotsen bij de Moezel. Ze genieten geweldig van hun leven samen totdat Siegfried opgeroepen wordt om te vechten tegen de Saracenen, die het Frankische Rijk aangevallen hebben. Siegfried legt het bestuur van zijn burg en toebehoren in handen van Golo, zijn allerbeste vriend. Maar Genoveva heeft zo haar twijfels. Is deze man wel te vertrouwen?

8e eeuw. Genoveva, dochter van de hertog van Brabant, groeit op in weelde. Ze heeft het voorrecht van onderwijs gekend en lijdt geen enkel gebrek. Haar ouders gaan haar voor in een christelijke levenswandel, leren haar oog te hebben voor de armen en zwakken en te delen van hun eigen rijkdom.

Als de Saksen de oorlog verklaren, trekt haar vader ten strijde. Graaf Siegfried von Mayenfeld redt hem van de dood en Genoveva wordt verliefd op de held en de liefde is wederzijds. Na hun trouwen gaan ze wonen op zijn burcht aan de Moezel en het leven lacht hen toe. Maar Genoveva's moeder heeft een angstig voorgevoel dat haar dochter nog heel wat te wachten staat.


Wanneer het rijk wordt aangevallen door de Saracenen, wordt Siegfried opgeroepen om mee te vechten. Hij stelt zijn beste vriend Golo aan als burchtvoogd. Golo heeft echter geen goede bedoelingen en zoekt tijdens Siegfrieds afwezigheid toenadering tot Genoveva. De trouw aan haar man komt haar duur te staan...

'Trouw aan jou' is een aantrekkelijk geschreven bewerking van het middeleeuwse volksverhaal 'Genoveva van Brabant'. Er zijn door de jaren heen verschillende versies van verschenen. Het is heel waarschijnlijk dat het niet op ware feiten berust, zo vermeldt de auteur, maar dat doet niets af aan de inspirerende inhoud.

Na een iets mindere start - dat wat fragmentarisch aanvoelt - ontwikkelt deze youngadult zich tot een prettig lezende roman. Het karakter van Genoveva is voldoende uitgediept en de overige personages zijn eveneens mooi neergezet. De boeiende (historische) details, gebruiken en de oude spreektaal verlevendigen de tijdsperiode (achterin het boek vind je een verklarende woordenlijst). En de sfeervolle beschrijvingen van de natuur - de bossen, heuvels en klaterende beekjes - dragen bij aan het leesgenoegen.

Op een natuurlijke manier is het geloof als een rode draad door het verhaal heen gevlochten. In haar benarde en erbarmelijke omstandigheden blijft Genoveva trouw aan God en haar man. Hierin is ze, samen met haar moed en doorzettingsvermogen, een prachtig voorbeeld hoe je het in tijden van moeite vol kunt houden in Gods kracht.

Aritha Vermeulen heeft met dit boek - dat een middeleeuws recept voor liefdeskoekjes bevat - het historische verhaal van hertogsdochter Genoveva van Brabant nieuw leven ingeblazen. Een pakkende hervertelling van een oude legende, waarin liefde, misleiding, (Gods)vertrouwen en vergeving centraal staan. Voor jongeren (ca. 15+) én volwassenen.


Over de auteur
Aritha Vermeulen schrijft al sinds haar kindertijd en haar talent werd door leerkrachten op de basisschool en het voortgezet onderwijs opgemerkt. Middels haar romans wil ze mensen aanraken en een boodschap van hoop meegeven. Ze heeft diverse jeugdboeken op haar naam staan, waaronder 'Senta's bruidsvlucht' en 'Nick en ik'. Ze is ervan overtuigd dat geschiedenis niet saai is, maar uiterst boeiend en avontuurlijk. Haar belangstelling voor het middeleeuwse volksverhaal Genoveva van Brabant resulteerde in een prachtige bewerking van dit verhaal. Naast boeken schrijven houdt Aritha van bloggen, fotografie en eropuit gaan in de natuur. Ze is getrouwd, heeft samen met haar man zes kinderen en woont op de Utrechtse Heuvelrug.

Auteur: Aritha Vermeulen
Titel: Trouw aan jou
190 pagina's
Gepubliceerd in 2013
Uitgeverij De Banier
ISBN: 978 90 336 3448 2

Geen opmerkingen:

Een reactie posten