donderdag 4 april 2024

Arlem Hawks - Het geheim van de lavendel

Tijdens de Franse Revolutie moeten twee jonge mensen kiezen tussen de liefde en hun idealen

Frankrijk, 1792. Geruchten over een naderende revolutie in Parijs bereiken de bruisende havenstad Marseille. Ze doen het hart van kantoorbediende Gilles Étienne sneller kloppen. Samen met zijn vrienden maakt hij plannen om naar Parijs te trekken en de monarchie omver te werpen. Tot hij op een dag verliefd wordt op de koningsgezinde dochter van zijn baas.

Marie-Caroline Daubin is teruggekeerd naar Marseille om aan de onrust in Parijs te ontsnappen. Overtuigd van haar principes wijst ze Gilles' avances af. Wanneer hij een gevaarlijk geheim ontdekt over haar familie, beseffen de twee dat ze meer met elkaar gemeen hebben dan gedacht. Maar dan breekt ook in Marseille de revolutie uit en komt hun relatie onder druk te staan.

Marseille, 1792. In de bruisende havenstad doen geruchten de ronde over een revolutie in Parijs. Gilles Étienne is klerk bij de zeepfabriek van monsieur Daubin. Als toegewijd Jacobijn zal hij binnenkort naar de hoofdstad trekken om de monarchie ten val te brengen. Maar dan ontmoet hij Marie-Caroline, de dochter van zijn baas, die zijn plannen in een heel ander daglicht doet komen te staan.

Marie-Caroline Daubin is pas terug in Zuid-Frankrijk vanwege de toenemende onrust in Parijs. Ze wijst Gilles' toenaderingspogingen af, vermoedend dat hij net zoals haar broer en zijn vrienden een vrouwenversierder is. Langzaam maar zeker weet Gilles echter haar vertrouwen te winnen, ondanks hun politieke tegenstellingen, en lijken ze meer met elkaar gemeen te hebben dan ze aanvankelijk dachten.


Als de revolutie ook Marseille weet te bereiken en de stad in rep en roer brengt, ontdekt Gilles een geheim dat Marie-Caroline en haar familie het leven kan kosten. Kunnen een royaliste en een révolutionnaire hun verschillen opzijzetten om alles wat hun dierbaar is te beschermen?

Vrijheid, gelijkheid en broederschap: het motto van de Franse Revolutie. Maar in feite brachten de revolutionairen deze leus niet in praktijk. Zij deden immers niet veel anders dan de onderdrukkende despoten. Wie niet aan hun kant stond, werd als verrader bestempeld en moest het ontgelden. Kerken werden in beslag genomen, het christelijk geloof verboden en gebouwen geplunderd en afgebrand. Te midden van deze vurige strijd speelt deze roman zich af.

Het boek - waar ik even in moest komen vanwege de vele Franse namen - neemt je mee naar de 18e-eeuwse Provence met haar paarse lavendelvelden, waar Gilles en Marie-Caroline elkaar ontmoeten. De wijze van hun kennismaking (en het steeds teruggrijpen daarop) vond ik wat flauw en geforceerd, maar de verdere ontwikkeling van hun relatie, en met name het verhaal maakte veel goed.

Gilles' innerlijke strijd - waarbij hij heen en weer geslingerd wordt tussen zijn vaste overtuiging dat er (politieke) verandering nodig is en zijn gevoelens voor Marie-Caroline - wordt treffend en realistisch weergegeven. Door te staan voor haar standpunten en te doen wat zij juist acht, riskeert de onafhankelijke Marie-Caroline enerzijds de veiligheid van zichzelf en haar familie, anderzijds getuigt het van haar moed en geloof.

De broeierige spanning tussen de royalisten en revolutionairen is vanaf het begin voelbaar en de druk wordt verder opgevoerd naarmate het verhaal vordert. De revolutie resulteerde in een verscheurd land en vijandschap, zelfs tussen familieleden en vrienden, waarbij mensen gedwongen werden partij te kiezen. 'Het geheim van de lavendel' laat de gevolgen zien van de enorme polarisatie en tevens dat met geweld opgelegde 'vrijheid' geen echte vrijheid is. Maar het toont ook dat liefde alles kan overwinnen. Een boeiend stukje Franse geschiedenis.


Over de auteur
Arlem Hawks wist al tijdens het opgroeien dat ze in de voetsporen van haar vader - schrijver - wilde treden, die haar passie voor verhalen aanwakkerde. Ze is vaak verhuisd en heeft veel van de wereld gezien, hetgeen haar liefde voor geschiedenis, culturen, mensen en hun verhalen deed groeien. Het inspireerde haar ook bij het schrijven van haar historische romans. Arlem studeerde communicatie en journalistiek en een aantal jaren Frans. Als ze niet aan het schrijven is, bakt ze graag het favoriete eten van haar fictieve personages, naait ze Regency-jurken, leert ze fluit spelen en schildert ze met waterverf. Arlem is getrouwd en woont met haar man in de staat Arizona.

Auteur: Arlem Hawks
Titel: Het geheim van de lavendel
Vertaling van: Beyond the Lavender Fields
Vertaler: Daniëlle Visser
382 pagina's
Gepubliceerd in 2023
Uitgeverij KokBoekencentrum
ISBN: 978 90 297 3531 5

Dit recensie-exemplaar heb ik mogen ontvangen van Uitgeverij KokBoekencentrum als ambassadeur van 'Tijdloze liefde'. Mijn hartelijke dank daarvoor!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten