woensdag 10 april 2024

Melanie Dobson - De vrouwen van het zwanenkasteel

Met gevaar voor eigen leven bewaren ze schatten voor Joden. Decennia later brengt een kinderboek hun verhaal boven water

1938. Terwijl Hitlers troepen Wenen binnenvallen, verbergt Max de waardevolle bezittingen van zijn Joodse vrienden in het landgoed van zijn familie in Hallstatt. Hij vraagt daarvoor hulp van Annika, die maar wat graag de man helpt van wie ze al haar hele leven houdt.

Maar wanneer Max ook een jonge Joodse vrouw naar het kasteel haalt, brengt hij niet alleen hun plan, maar ook hun levens in gevaar.

Tientallen jaren later vindt boekverkoopster Callie een cryptisch lijstje in een oud boek, dat haar op het spoor zet van Annika's verhaal.

Oostenrijk, 1938. Hitler heeft het land geannexeerd en zijn volgelingen hebben het nu voor het zeggen. Het duurt niet lang voordat de nazi's Joden van hun eigendommen beginnen te beroven. Een Joodse arts uit Wenen vraagt Max Dornbach om kostbare spullen van hemzelf en zijn Joodse patiënten te verbergen. Max aarzelt geen moment om de familie van Luzia, de jonge violiste op wie hij verliefd is, te hulp te komen en hij neemt zijn jeugdvriendin Annika in vertrouwen.

Wanneer er een geheim aan het licht komt, vlucht Max samen met Luzia naar Schloss Schwansee in Hallstatt, het zomerverblijf van zijn familie. Maar het gevaar is hier niet geweken.


Heden. Boekhandelaar Callie Randall houdt ervan om vondsten in boeken te herenigen met hun eigenaren. Dan ontvangt ze een kinderboek waar ze een raadselachtige lijst in vindt. Haar onderzoek leidt terug naar de Tweede Wereldoorlog en ontvouwt de geschiedenis van enkele alledaagse mensen die hun levens riskeerden om Joden te helpen.

Aan het einde van de oorlog werden Hitlers troepen op de hielen gezeten door de geallieerden. Tijdens hun vlucht dumpten ze spullen in Oostenrijkse meren, ook kostbaarheden die ze Joden afhandig hadden gemaakt en wilden verdoezelen, zogeheten 'schatten zonder eigenaren'. Dit gaf de auteur inspiratie tot het schrijven van dit prachtige boek.

De levens van een boekverkoopster, een Jodin op de vlucht voor de nazi's en een aantal jonge mensen die zich verzetten tegen het kwaad, raken op speciale wijze met elkaar verweven, namelijk door een kinderboek. Het schilderachtige bergdorpje Hallstatt aan de Hallstättersee vormt het middelpunt van het verhaal, dat zich onder meer richt op de verschrikkingen van de Kristallnacht en het verbergen van waardevolle Joodse bezittingen vlak voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het resultaat van de samenvoeging van dit alles: twee boeiende verhaallijnen vol intrigerende verwikkelingen die je aan de bladzijden gekluisterd houden tot de laatste pagina.

'De vrouwen van het zwanenkasteel' staat stil bij ontwrichte gezinnen en toont de moed van mensen die opkwamen voor de verworpenen. Deze op historische feiten gebaseerde dualtimeroman laat zien dat angsten overwonnen kunnen worden en dat er geen grotere liefde is dan je leven te geven voor je vrienden. Meeslepend, ontroerend, subliem!


Over de auteur
Melanie Dobson schrijft romans met een mix van spanning en romantiek, waarvan er diverse bekroond zijn. Het schrijven van fictie is voor haar het perfecte excuus om zich in het verleden te verdiepen door oude boeken te lezen en fascinerende plekken over de hele wereld te verkennen. Ze studeerde journalistiek en heeft een master in communicatie. Samen met haar man Jon, met wie ze twee dochters heeft, geniet Melanie van reizen, wandelen en dienen in hun gemeenschap in de Pacific Northwest.

Auteur: Melanie Dobson
Titel: De vrouwen van het zwanenkasteel
Vertaling van: Hidden Among the Stars
Vertaler: Patricia Pos
383 pagina's
Gepubliceerd in 2024
Uitgeverij KokBoekencentrum
ISBN: 978 90 297 3537 7

Dit recensie-exemplaar heb ik mogen ontvangen van Uitgeverij KokBoekencentrum als ambassadeur van 'Tijdloze liefde'. Mijn hartelijke dank daarvoor!

4 opmerkingen:

  1. Subliem, zeg jij. Dat vind ik er het goede woord voor. Ik heb dit boek met Pasen gelezen en echt, ik vond het zó goed!

    BeantwoordenVerwijderen