woensdag 23 augustus 2023

Melanie Dobson - Een kamer vol lichtjes

Amsterdam, 1942. Anneliese 'Eliese' Linden werkt bij de Hollandsche Schouwburg en probeert zoveel mogelijk Joodse kinderen uit de handen van de nazi's te houden. Maar uitgerekend haar eigen zoontje verliest ze uit het oog. Wanneer Eliese zelf ook moet vluchten is het voor haar onmogelijk te achterhalen wat er is gebeurd met hem en de andere kinderen die ze niet kon redden. Het uitblijven van antwoorden achtervolgt haar de rest van haar leven. Totdat 75 jaar later een onbekende vrouw bij haar op de stoep staat.

Ava Drake vermoedt dat haar overgrootvader William Kingston niet de oorlogsheld is die hij beweert te zijn. Haar zoektocht naar de waarheid over haar familie leidt haar naar een koffieplantage in Oeganda, naar de Kingston-bibliotheek in een eeuwenoud pand in Amsterdam, en tenslotte naar de vrouw die vroeger Eliese Linden heette. Wanneer Ava en Eliese alle puzzelstukjes bij elkaar leggen, wordt de gruwelijke waarheid duidelijk die ten grondslag ligt aan de familiegeschiedenis van de Kingstons.

1942, Nederland. Jeugdvriendinnen Josie en Anneliese ('Eliese') raken tijdens de Tweede Wereldoorlog beiden betrokken bij de deportatie van Joden vanuit Amsterdam naar Westerbork. De Joodse Eliese probeert angstvallig haar zoontje voor de Duitsers verborgen te houden en vraagt daarbij Josie om hulp. Wanneer het te gevaarlijk voor Eliese wordt om nog langer in Amsterdam te blijven, vlucht ze het land uit, niet wetend of ze haar zoontje ooit nog terug zal zien. Nu, zo'n 75 jaar later, draagt ze nog altijd de herinneringen aan die vreselijke tijd in Nederland met zich mee.


Heden. Ava Drake is een achterkleinkind van de befaamde William Kingston, de man die na de oorlog veel mensen heeft geholpen. Toch krijgt Ava steeds meer twijfels over haar rijke familie. Wanneer ze in haar familiegeschiedenis duikt, ontdekt ze het schimmige en duistere verleden en blijkt dat sommige familieleden tot alles bereid zijn om het te verdoezelen...

Tijdens de Tweede Wereldoorlog (1942-1943) werd de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam door de nazi's gebruikt als verzamel- en deportatieplaats vanwaar Joden op transport werden gesteld naar onder meer Westerbork en vervolgens naar concentratiekampen elders. Het lukte de beheerder van de schouwburg om samen met enkele anderen ruim 600 kinderen via de crèche aan de overkant te helpen ontsnappen. Dit is bekend gebleven als de 'Kindersmokkel Hollandsche Schouwburg', waar in dit boek op wordt ingezoomd.

Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van Josie, Eliese en Ava, en de diverse verhaallijnen houden het afwisselend en boeiend. Het is duidelijk te merken dat de schrijfster veel research heeft gedaan, want ze heeft (het leven in) Nederland (in oorlogstijd) waarheidsgetrouw weten weer te geven. Dit zorgt er samen met de historische gebeurtenissen voor dat het gedeelte over de oorlog dicht(er)bij komt, maar de personages blijven helaas wel wat op afstand. De hedendaagse scènes zijn intrigerend, waarbij er een vleugje romantiek is toegevoegd. Heden en verleden, dat zowel onthutsend als zeer schrijnend is, komen uiteindelijk op een bijzondere manier samen.

'Een kamer vol lichtjes' - een meeslepende roman over het verschil willen maken en hulp bieden - brengt diep bewaarde geheimen aan het licht en laat zien dat de waarheid bevrijdend is. Een eerbetoon aan Nederlandse verzetshelden.


Over de auteur
Melanie Dobson schrijft romans met een mix van spanning en romantiek, waarvan er diverse bekroond zijn. Het schrijven van fictie is voor haar het perfecte excuus om zich in het verleden te verdiepen door oude boeken te lezen en fascinerende plekken over de hele wereld te verkennen. Ze studeerde journalistiek en heeft een master in communicatie. Samen met haar man Jon, met wie ze twee dochters heeft, geniet Melanie van reizen, wandelen en dienen in hun gemeenschap in de Pacific Northwest.

Auteur: Melanie Dobson
Titel: Een kamer vol lichtjes
Vertaling van: Memories of Glass
Vertaler: Patricia Pos
382 pagina's
Gepubliceerd in 2019
Uitgeverij KokBoekencentrum
ISBN: 978 90 297 2852 2

4 opmerkingen:

  1. Ik heb dit boek al gelezen en ik vond het echt prachtig. Dat vind ik overigens van alle boeken van Melanie Dobson;).

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik had destijds een boek van haar gelezen die ik wat minder vond, maar ik ben blij dat ik nog een kans gewaagd heb met een andere roman. Ik ben benieuwd naar haar andere boeken!

      Verwijderen