woensdag 17 april 2024

Susan Anne Mason - Het toevluchtsoord voor gebroken harten

Een hartverwarmende historische roman
over onrecht en naastenliefde

Toronto, 1939. Olivia Rosetti wordt opgepakt en gevangengezet omdat zij ongewenst zwanger is geraakt. Ze wordt 'onverbeterlijk' geacht en naar een heropvoedingsgesticht gestuurd, waar ze de meest vreselijke dingen meemaakt.

Wanneer Olivia na anderhalf jaar zwaar getraumatiseerd wordt vrijgelaten, wordt ze in huis genomen door Ruth Bennington. Samen besluiten ze een opvanghuis te beginnen voor vrouwen in dezelfde situatie. Maar Olivia blijft last houden van haar verleden - tot ze weduwnaar Darius Reed en zijn dochtertje ontmoet. Zij helpen haar om zich langzaam weer geliefd te gaan voelen.

Toronto, april 1941. Anderhalf jaar geleden werd Olivia Rosetti opgepakt en gevangengezet omdat ze ongehuwd zwanger was. Getraumatiseerd en zonder enige hoop verlaat ze nu het heropvoedingsgesticht. Ze vindt een toevluchtsoord bij Ruth Bennington, een rijke oudere dame die haar een warme en veilige plek biedt. Ruth en Olivia besluiten een opvanghuis te beginnen voor vrouwen in vergelijkbare omstandigheden. Niet iedereen is daar echter even blij mee.


Darius Reed heeft zijn vrouw verloren aan zinloos geweld en hij doet er alles aan om zijn vierjarige dochter Sophie een betere toekomst te bieden. Kans op promotie op zijn werk is alvast een goede start. Zijn baas heeft zijn zinnen gezet op het huis van Ruth Bennington en Darius moet haar zover zien te krijgen dat ze het pand aan Walcott Industries zal willen verkopen. Tijdens zijn onderhandelingspogingen leert hij Olivia kennen, voor wie hij steeds meer bewondering krijgt. Er lijkt iets tussen hen op te bloeien, maar Olivia wordt achtervolgd door haar verleden. Is een leven samen uitgesloten?

Opgesloten worden omdat je ongehuwd zwanger bent. Het klinkt als een ware nachtmerrie, maar voor vrouwen in het 20e-eeuwse Toronto, Canada, was dit helaas realiteit. Wettelijk gezien konden zij zonder vorm van proces gevangengezet worden op grond van hun 'onverbeterlijk gedrag'. 'Mercer Reformatory for Women' - dat pas in 1969 zijn deuren sloot - was een heropvoedingsgesticht, waar men naast opsluiting ook psychisch en lichamelijk mishandeld werd. Dit boek is gebaseerd op de ervaringen van één van de vrouwen die de wreedheden binnen dit instituut moesten ondergaan.

Met het eerste deel van de serie 'Thuiskomst' heeft Susan Anne Mason een prachtig en gevoelig verhaal geschreven, met levendige en sympathieke personages die al snel een plekje in je hart weten te veroveren. Het onderwerp 'trauma' - de impact, pijn en verwerking daarvan - wordt met tederheid en compassie benaderd, zonder dat het ergens 'zwaar' wordt. Het is mooi om te zien hoe God iets kwaads kan gebruiken ten goede; de oprichting van opvanghuis Bennington Place is daar een voorbeeld van, een plek waar gebroken harten heling vinden en er weer licht aan de horizon verschijnt.

Deze roman over veroordeling, minderwaardigheidsgevoelens, verlangen, vergeving en leren om liefde te ontvangen - die zich afspeelt tegen de achtergrond van de Tweede Wereldoorlog - is hartroerend, (af en toe) aangrijpend, maar bovenal hoopvol!


Over de auteur
Susan Anne Mason heeft altijd al graag geschreven. Na haar tienertijd kregen studie, huwelijk en opgroeiende kinderen de eerste prioriteit, maar toen ze weer meer tijd kreeg om te lezen, begon het schrijven weer te kriebelen. Susan heeft zowel hedendaagse als historische romans op haar naam staan, waarin thema's als 'vergeving' en 'verlossing' regelmatig terugkeren. In Nederland verscheen onder meer de historische serie over de Ierse immigrantenfamilie O'Leary. Susan is parttime secretaris bij een plaatselijke kerk en houdt naast haar schrijfwerk van lezen en online onderzoek doen naar haar familiegeschiedenis. Ze woont samen met haar man en twee kinderen in Brampton, Canada.

Auteur: Susan Anne Mason
Titel: Het toevluchtsoord voor gebroken harten
Vertaling van: A Haven for Her Heart
Vertaler: Daniëlle Visser
Serie: Thuiskomst 1
384 pagina's
Gepubliceerd in 2022
Uitgeverij KokBoekencentrum
ISBN: 978 90 297 3245 1

2 opmerkingen:

  1. Ik vond dit ook echt een prachtig en indrukwekkend boek.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, hè! Heb jij het tweede deel al gelezen? Het slot van de serie verschijnt trouwens in juni.

      Verwijderen