woensdag 16 januari 2019

B. J. Hoff - De dokter van Mount Laurel

West Virginia, 1869

Drie jaar geleden vestigde dokter Daniël Kavanagh zich in het pittoreske stadje Mount Laurel en zette daar een dokterspraktijk op. De alleenstaande dokter koestert een onbeantwoorde verliefdheid voor Serena Norman, de plaatselijke schooljuffrouw.

Aan het einde van de weg ligt het mijnstadje Owenduffy, dat door de meeste inwoners van Mount Laurel wordt gezien als een afgelegen gehucht. Wanneer de dokter van het mijnbedrijf zijn betrekking opgeeft, gaat Daniël ermee akkoord om één dag in de week langs te komen. Dat leidt tot consternatie onder de mede-inwoners, waaronder zijn geheime liefde Serena.

Addie Rose, de dochter van een van de mijnwerkers van Owenduffy, heeft de gave om voor anderen te zorgen. Welke ramen zal God openen voor Addie Rose als een functie voor receptioniste opeens vrijkomt bij Daniëls praktijk - alleen werk, een mogelijke carrière als verpleegster, of misschien meer dan dat?

In het boek 'De dokter van Mount Laurel' word je meegenomen naar het 19e-eeuwse schilderachtige stadje Mount Laurel, een boerengemeenschap in West Virginia. De van oorsprong Ierse dokter Daniël Kavanagh, 34 jaar, heeft jaren geleden met zijn familie de oversteek naar New York, Amerika gemaakt en woont sinds drie jaar in het stadje Mount Laurel, waar hij een eigen dokterspraktijk heeft opgezet. Je leert Daniël kennen als een man die hart heeft voor zijn patiënten, waarbij hij soms aan zichzelf voorbij gaat.


De jonge Serena Norman is de plaatselijke schooljuffrouw. Daniël voelt zich tot haar aangetrokken, hoewel hij niet precies weet wat zijn ware gevoelens voor haar zijn. De waarheid is dat hij zich in haar bijzijn nogal ongemakkelijk en soms zelfs enigszins dwaas voelt. Toch kan hij Serena maar niet uit zijn hoofd krijgen.
Serena is een tot in de puntjes verzorgde dame. Ze is een kleine, maar zelfverzekerde en pittige vrouw en de mensen die haar kennen zullen niet de fout maken haar te onderschatten.

Aan de overkant van de rivier ligt het mijnstadje Owenduffy waar voornamelijk immigrant-mijnwerkers met hun families wonen. De economische, sociale en religieuze verschillen tussen de twee stadjes is groot en de meeste mensen uit het welvarende Mount Laurel kijken met afschuw naar de inwoners van het armoedige mijnstadje.


De arts die in Owenduffy door het mijnbedrijf is aangesteld, wordt ontslagen en nu het mijnstadje geen dokter meer heeft, wordt de baan Daniël aangeboden. Hoewel Daniël genoeg werk heeft in zijn eigen praktijk, gaat hij er toch mee akkoord om eenmaal in de week patiënten in Owenduffy te behandelen. Veel mensen in Mount Laurel, waaronder Serena, zijn hier niet blij mee en vinden dat hij al genoeg werk heeft aan het behandelen van 'hun eigen mensen'. Daniël heeft het erg druk met zijn dubbele praktijk en nu zijn assistente aankondigt dat ze eerder met pensioen zal gaan, moet hij haastig op zoek naar iemand die haar taken kan overnemen.

Addie Rose is de oudste dochter van een van de mijnwerkers in Owenduffy. De jonge vrouw staat bekend om haar zorgzaamheid voor anderen en als er zieken of gewonden zijn in het mijnstadje wordt er vaak een beroep op haar gedaan. Als ze hoort over de betrekking die is vrijgekomen in de dokterspraktijk, heeft ze interesse. Daniël en Addie Rose vormen al gauw een hecht team. De eerst wat terughoudende Addie Rose geniet van haar werk binnen de dokterspraktijk en Daniël is dankbaar voor haar orde en regelmaat en voor haar gave om patiënten op hun gemak te stellen.
Als er meerdere nare gebeurtenissen volgen groeien Addie Rose en Daniël steeds meer naar elkaar toe. Is er een toekomst voor hen beiden of ligt Daniëls hart bij Serena?


Het is interessant om te lezen hoe het was om in de 19e eeuw een dokterspraktijk te runnen. De dagelijkse gang van zaken wordt, hoewel wat summier, mooi in het verhaal verweven.
De verschillen tussen het welvarende stadje Mount Laurel en het armoedige mijnwerkersstadje Owenduffy zijn groot. Tijdens de bezoeken die Daniël aflegt aan zijn patiënten in Owenduffy, wordt steeds duidelijker hoe hard het bestaan is van de immigranten. Het armoedige en zware leven van deze mensen raakt je.
Het groeiproces van de relatie tussen Daniël en Addie Rose wordt vooral beschreven vanuit Daniëls gezichtspunt, waardoor je minder betrokken raakt bij Addie Rose. Hierdoor blijft zij als personage wat oppervlakkig en dat is jammer.
Naast de hoofdpersonages Daniël en Addie Rose maak je in het boek ook kennis met een aantal vrienden en patiënten van Daniël. Doordat de bijfiguren allemaal een eigen karakter hebben is het leuk om ook over hen te lezen.

Elk hoofdstuk wordt ingeleid met een citaat uit een gedicht of een quote wat betrekking heeft op het desbetreffende hoofdstuk. Het geeft je alvast een korte blik op de inhoud, wat uitnodigt om verder te lezen. Achter in het boek vind je een tiental discussievragen. 'De dokter van Mount Laurel' is een onderhoudende roman, hoewel de personages voor mij toch wat op een afstand bleven. Naar het einde van het boek gaat het verhaal plotseling in een sneltreinvaart, waardoor het wat afgeraffeld aanvoelt. Maar al met al is deze historische roman met een romantisch tintje en de nodige humor wel vermakelijk om te lezen. 'De dokter van Mount Laurel' is het eerste deel in de nieuwe serie 'Mount Laurel Memories'.


Over de auteur
B. J. Hoff is onder andere bekend om haar historische vijfdelige romanserie 'De Ieren' over de Ierse immigranten in Amerika en de Amish-serie 'De jaren in Riverhaven'. In de serie 'De Ieren' kun je al kennis maken met Daniel en zijn familie. 'De dokter van Mount Laurel' volgt chronologisch op deze serie, maar is ook prima zelfstandig te lezen. B. J. Hoff is een voormalig muzieklerares en schrijft vanuit haar huis in een klein stadje in het oosten van Ohio. Zij en haar man delen een liefde voor muziek, boeken en tijd doorbrengen met hun gezin. Ze heeft twee dochters en drie jonge kleinzonen.

Auteur: B. J. Hoff
Titel: De dokter van Mount Laurel
Vertaling van: Harp on the Willow
Vertaler: Lise Stomphorst
Serie: Mount Laurel Memories 1
269 pagina's
Gepubliceerd in 2018
Uitgeverij Het Zoeklicht
ISBN: 978 90 645 1257 5

Geen opmerkingen:

Een reactie posten