maandag 28 januari 2019

Robin Lee Hatcher - Het andere kind

Erika had een geheim dat niemand ontdekken zou, dacht ze.
Maar íemand wist ervan...

Achttien jaar getrouwd met haar jeugdliefde Steven, moeder van een zoon, Ethan..., Erika Welby is gelukkig en tevreden met haar leven. Dat verandert op slag wanneer er op een dag een brief voor haar wordt bezorgd. Die brief van een jonge vrouw uit Erika's verleden brengt haar hele bestaan aan het wankelen: haar huwelijk, de relatie met haar zoon, de band met een huisvriend, alles komt onder druk te staan, want de jonge vrouw was tweeëntwintig jaar Erika's geheim. En hoe graag ze het verleden ook van zich af wil zetten, er is ook het verlangen die vrouw te leren kennen. Zal Erika alles op het spel zetten en toegeven aan het verlangen van haar hart?

Boise, Idaho, 1979
Erika James en Steven Welby leren elkaar kennen op de middelbare school. Steven zit in zijn laatste jaar en zal na de zomervakantie gaan studeren op een universiteit buiten de stad.
Steven is de populairste leerling op school. Hij is klassenoudste, blinkt uit in hardlopen en is een allround atleet. Voor Erika is het liefde op het eerste gezicht als ze Steven op school tegenkomt en ze krijgen al gauw verkering.
Steven trekt veel op met zijn beste vriend Dallas Hurst, die hij al kent vanaf de eerste klas van de lagere school. De twee vrienden zijn onafscheidelijk en daarom ondernemen Erika, Steven en Dallas veel dingen met zijn drieën.


Erika woont samen met haar vader en oma. Haar moeder is overleden aan de complicaties van een longontsteking toen Erika tien was. Vanaf die tijd is Erika's oma van moederskant bij Erika en haar vader komen wonen om voor Erika te zorgen. De band tussen Erika en haar oma is warm, in tegenstelling tot de band die Erika met haar vader heeft. Haar vader is een gereserveerde en norse man die zijn gevoelens moeilijk kan uiten. Erika voelt zich door hem niet geliefd en gekoesterd. Ze doet steeds haar best om haar vader te behagen en te zorgen dat hij trots op haar kan zijn, maar Erika voelt aan dat ze ondanks haar pogingen haar vader steeds teleurstelt.

Na de zomervakantie gaat Steven studeren buiten de stad, waardoor hij alleen met de feestdagen thuis zal zijn. Erika vindt dit verschrikkelijk en ze is bang dat Steven al snel een relatie met een ander meisje zal krijgen. Steven heeft belooft Erika regelmatig te zullen schrijven, maar als Erika een tijd lang niets van hem hoort, voelt ze zich eenzamer dan ooit. Ze voelt zich door Steven verlaten en door haar vader ongewenst. Om zich geliefd te voelen maakt ze een keuze die gevolgen zal hebben voor de rest van haar leven.


Boise, Idaho, 2002
De 39-jarige Erika Welby geniet van het leven dat ze leidt. Ze is al jaren getrouwd met haar jeugdliefde, de 41-jarige Steven, en ze heeft een 17-jarige zoon, Ethan. Niets lijkt het geluk van het gezin in de weg te kunnen staan. Maar dan krijgt Erika een brief van een jonge vrouw die haar leven, en dat van haar gezin, op zijn kop zet. Haar lang bewaarde geheim, waarvan Erika dacht dat het nooit openbaar zou worden, komt nu toch aan het licht. Hoe moet het nu verder met haar en haar gezin nu alles voorgoed veranderd?

Het verhaal wordt verteld vanuit meerdere personen. Hierbij wordt er steeds op een ander hoofdpersonage gefocust, waardoor je bij al hun gedachten en gevoelens betrokken raakt. Flashbacks nemen je mee terug in de tijd waarbij je steeds meer te weten komt over wat er gebeurd is toen Erika een tiener was. Vanwege deze extra informatie over Erika leer je haar keuzes beter begrijpen.
Het geloof speelt een prominente rol en wordt mooi in het verhaal verweven. Het is voor het hele gezin een worsteling om in deze moeilijke periode in hun leven vast te blijven houden aan hun geloof in God. Lukt het hen allen om God te blijven vertrouwen, ook nu het leven zwaar is?

'Het andere kind' is een boeiend geschreven roman met diepgang waarin vergeving en geloofsvertrouwen als een rode draad door het verhaal lopen. Een boek waarin je leert dat het soms het beste is om stil te worden en te wachten tot God Zijn plan laat zien in plaats van zelf de touwtjes in handen te nemen. Een tijdloze roman met belangrijke levenslessen.


Over de auteur
Robin Lee Hatcher schreef meer dan 75 romans en novellen. Ze staat bekend om haar hartverwarmende en emotioneel geladen verhalen over geloof, moed en liefde. Verschillende van haar romans zijn bekroond. 'Het andere kind' was finalist van de Rita Award 2005. Robin Lee Hatcher woont samen met haar man Jerry in Boise, Idaho.

Auteur: Robin Lee Hatcher
Titel: Het andere kind
Vertaling van: Firstborn
Vertaler: Tineke Yürümez
256 pagina's
Gepubliceerd in 2007
Uitgeverij Kok Omniboek
ISBN: 978 90 597 7215 1

Geen opmerkingen:

Een reactie posten