donderdag 9 maart 2023

Liz Tolsma - Sneeuw op de tulpen

Het einde van de oorlog lijkt in zicht, maar de nazi's bezetten nog steeds een groot gedeelte van Nederland. Na de verliezen die ze heeft moeten doorstaan, is de oorlogsweduwe Cornelia nog slechts een schim van de vrouw die ze eens was. Met alles wat in haar is tracht ze haar jongere broer Johan, die ondergedoken is, te beschermen.

Als Johan de zwaargewonde verzetsstrijder Gerrit Laninga mee naar huis neemt, zet dat hun leven volledig op de kop. Hoewel Cornelia Gerrit een schuilplaats biedt, is ze heel bang voor de mogelijke gevolgen. Haar geloof houdt haar echter tegen een gezocht man op straat te zetten.

Terwijl ze Gerrit verzorgt, wordt Cornelia geraakt door zijn passie en idealen en bemerkt ze een verandering in haar eigen leven. Gerrits uitstraling daagt haar uit het leven weer volledig op te pakken ondanks de angsten die haar gevangen houden. Als het verzet echter een taak voor haar heeft, moet ze alle moed verzamelen.

Hoewel haar liefde voor Gerrit haar angst inboezemt, is ze ook bang om hem te verliezen. Maar zoals de sneeuw op het land langzaam smelt, zo ontdooit ook haar hart. Zal ze zich echt aan een nieuwe liefde kunnen geven? Haar grootste vrees is dat het nieuwe hoofdstuk in haar leven zal eindigen voordat het zelfs maar de kans heeft te kunnen beginnen...

Februari 1945, Friesland. Cornelia de Vries is aan het begin van de oorlog weduwe geworden en heeft de afgelopen jaren veel meegemaakt. Ze probeert op alle m9gelijke manieren haar naïeve broer Johan te beschermen, die het werk van het verzet als een geweldig avontuur ziet. Wanneer hij een gewonde man meebrengt die dringend hulp nodig heeft, slaat de angst haar om het hart. Wat als de nazi's beide mannen zal ontdekken?


Gerrit Laninga heeft al veel gevaarlijk verzetswerk verricht. Nu hij echter is opgepakt, vreest hij voor zijn leven. Als door een wonder overleeft hij zijn executie en wordt verzorgt door Cornelia die hem onderdak biedt, hoewel ze hem het liefst zo snel mogelijk de deur uit wil hebben. Tijdens zijn herstel groeien Gerrit en Cornelia dichter naar elkaar toe. Maar dan is het tijd dat Gerrit zijn werk weer oppakt...

Deze deels op waarheid gebaseerde roman geeft een beeld van Friesland aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. De moed en opoffering van velen binnen en buiten het verzet - die streden voor gerechtigheid en vrijheid - is mooi en bewonderenswaardig om te zien, evenals het leven vanuit (groeiend) Godsvertrouwen. Ook krijg je een inkijk in het verzetswerk.

Het verhaal zelf komt helaas niet zo goed uit de verf. Diverse scènes, die niet altijd even overtuigend overkomen, worden in rap tempo verteld en (moeilijke) keuzes behoorlijk snel gemaakt, wat inboet aan geloofwaardigheid en weinig diepgang geeft. Daarnaast bevat het boek enige herhalingen en clichés.

'Sneeuw op de tulpen' - het eerste zelfstandig te lezen deel van de serie 'Women of Courage' - is een oorlogsroman die berust op de familiehistorie van de auteur over angst overwinnen, nieuwe liefde en vechten tegen onderdrukking, zich afspelend tijdens een zwarte periode uit de Nederlandse geschiedenis.


Over de auteur
Gepassioneerd: zo zou je de Amerikaanse auteur Liz Tolsma het best kunnen omschrijven. Haar passies zijn schrijven, haar familie en God. Ze geniet volop van haar droombaan als schrijfster waarin ze haar fantasie de vrije loop kan laten. Ze houdt eveneens van redigeren, vooral door nieuwe auteurs te helpen hun vaardigheden aan te scherpen. Liz is getrouwd, heeft samen met haar man drie geadopteerde kinderen en woont in Wisconsin.

Auteur: Liz Tolsma
Titel: Sneeuw op de tulpen
Vertaling van: Snow on the Tulips
Vertaler: D. Beentjes
Serie: Women of Courage 1
315 pagina's
Gepubliceerd in 2014
Uitgeverij Het Zoeklicht
ISBN: 978 90 645 1192 9

4 opmerkingen:

  1. Jammer dat het verhaal niet helemaal goed uit de verf komt. Het leek me naar aanleiding van de samenvatting een heel interessant boek, maar ik sla 'm toch over geloof ik. Er is nog zoveel moois te lezen;).

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik had er helaas meer van verwacht. Maar gelukkig zijn er inderdaad nog heel veel andere mooie (oorlogs)boeken!

      Verwijderen
  2. Jammer, dat het niet echt uit de verf komt, toch neem ik hem mee als ik hem in handen krijg , dus niet op m'n lijstje...;)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het is ook geen onaardig boek. En het bevat zeker een mooie boodschap.

      Verwijderen