dinsdag 14 maart 2023

Paulette Jiles - Vaste grond

Een historische roman die zich afspeelt tijdens de nasleep van de Amerikaanse Burgeroorlog

Kapitein Jefferson Kidd, een oude veteraan uit de Amerikaanse Burgeroorlog, reist rond als krantenlezer. Op een dag krijgt hij het verzoek om een tienjarig weesmeisje, dat gekidnapt werd en vier jaar lang bij een indianenstam woonde, terug te brengen naar haar familie.

Kidd vertrekt met het verwilderde kind naar het zuiden van Texas: een zware tocht van bijna zevenhonderd kilometer, dwars door onherbergzaam en gevaarlijk gebied. Gaandeweg groeit er voorzichtig vertrouwen tussen de oude man en het meisje - een band die voor beiden het verschil tussen leven en dood kan betekenen.

Texas, 1870. De oude kapitein Jefferson Kidd verdient heden ten dage zijn brood met het voorlezen van het nieuws in diverse plaatsen in het noorden van de staat. Na de dood van zijn vrouw heeft hij zich dit nomadenbestaan eigen gemaakt, maar hij merkt dat de jaren gaan tellen.

Dan wordt hem gevraagd om een tienjarig meisje, die vanaf haar zesde als gevangene onder de Kiowa-indianen leefde, terug te brengen naar haar verwanten. Hij aanvaardt de lange reis van zo'n 700 kilometer naar het zuiden door ruig en gevaarlijk gebied, samen met Johanna die geen woord Engels spreekt. Tijdens de tocht ontstaat er een band tussen hen die ze beiden niet voor mogelijk hadden gehouden.


Op levendige wijze - door middel van poëtische zinnen en metaforen - schetst Paulette Jiles het landschap en weerbeeld in het vroege voorjaar van Texas: de regen en modder, de snel stromende rivieren die buiten hun oevers treden, het uitlopende groen, de kale vlakten en de steile kliffen. De gedetailleerde beschrijvingen laten je als het ware één worden met de natuur, hoewel het iets minder uitvoerig had gemogen.

De tweestrijd van Johanna wordt treffend weergegeven. Ze staat eigenlijk tussen twee werelden in; noch horend bij het één, noch het ander. Het is ingrijpend om te zien dat ze in de jaren dat ze bij de indianen heeft gewoond volledig vervreemd is geraakt van alles wat haar eens bekend was: haar moedertaal en geloof, gebruiken en gewoonten en manier van kleden. Haar moed om een weg te vinden in haar nieuwe leven is bewonderenwaardig.

Naast dit alles lees je over de gevaren die kapitein Kidd en Johanna onderweg tegenkomen, krijg je een indruk van het werk van een krantenlezer en wordt duidelijk dat de Amerikaanse Burgeroorlog in mensenharten nog niet ten einde is; dat blijkt namelijk uit de soms hoogoplopende gemoederen.

Ondanks diverse mooie elementen, sprak het verhaal mij toch niet zo aan. Dat komt onder meer door de vele details die gegeven worden over wapens en ik tevens meer verwacht had van de reis op zich, maar voornamelijk omdat het nogal in literaire stijl geschreven is, waar ik zelf niet zo van houd. 'Vaste grond' - een avontuurlijke roman over groeiend vertrouwen, vrijheid en de vraag waar je werkelijk thuishoort, tegen het decor van de 19e-eeuwse Texaanse frontier - zal daarom met name liefhebbers van dit genre bekoren.


Over de auteur
De Amerikaanse Paulette Jiles is dichter en auteur van memoires en romans. Haar roman 'Vaste grond' (originele titel 'News of the World') stond op de shortlist voor de prestigieuze National Book Award en werd een bestseller. Het boek is verfilmd met Tom Hanks in de hoofdrol als kapitein Jefferson Kidd. Paulette woont in de buurt van San Antonio, Texas.

Auteur: Paulette Jiles
Titel: Vaste grond
Vertaling van: News of the World
Vertaler: Jetty Huisman
224 pagina's
Gepubliceerd in 2018
Uitgeverij Mozaïek
ISBN: 978 90 239 5553 5

2 opmerkingen:

  1. Poëtische zinnen en metaforen zijn niet mijn ding. Ik denk dat het boek voor mij te 'stroperig' is.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik had er eerlijk gezegd meer van verwacht gezien de flaptekst. Niet echt een boek wat je bij zal blijven.

      Verwijderen