woensdag 12 juni 2024

Kim Michele Richardson - De laatste libelle

Een vrouw met een bijzondere blauwe huidskleur brengt, ondanks haat en spot, warmte in het leven van anderen

1936. Diep weggestopt in de bossen van Kentucky leeft de 19-jarige Cussy Carter, de laatst overgebleven vrouw van een geslacht van blauwe mensen. Om uit haar isolatie te ontsnappen, sluit ze zich aan bij een groep paardkoeriers die boeken bezorgen bij verarmde heuvelbewoners. Deze vorm van liefdadigheid is echter niet zonder risico...

Op haar gevaarlijke route door de bergen maakt ze nieuwe vrienden, maar krijgt ze ook te maken met vijandigheid van andere bergbewoners, die haar vanwege haar huidskleur wantrouwen. Ondanks alle tegenstand zet Cussy door, vastbesloten om de mensen in Kentucky troost, hoop en vreugde te brengen in de vorm van boeken.

Kentucky, jaren '30. Zolang Cussy Mary Carter zich kan herinneren, vormen de ruige bossen van Troublesome Creek haar thuis. Samen met haar vader probeert ze de eindjes aan elkaar te knopen, net als de meeste mensen in de omgeving. Maar zorgen om rond te komen is niet het enige waar ze mee te dealen hebben. Hun blauwe huidskleur - veroorzaakt door een genetische afwijking - zorgt ervoor dat men hen uit de weg gaat, discrimineert en bespot.


Vanwege zijn slechte gezondheid ziet Cussy's vader zijn dochter graag getrouwd, maar zelf heeft Cussy heel andere plannen. Ze heeft een baan gekregen als boekbezorgster, hetgeen haar voldoening geeft. Op haar koppige muilezel bezorgt ze boeken bij mensen op de meest afgelegen plekken in de bergen. Ondanks wantrouwen en haat, brengt Cussy in een tijd van zware economische crisis vreugde in de harten van mensen.

Funderend op de 'Blauwe' Fugate-familie uit Kentucky en het Packhorse Library Project - dat tijdens de Grote Depressie in het leven werd geroepen om banen te scheppen - heeft Kim Michele Richardson een fascinerend verhaal gecreëerd dat je dwars door de onherbergzame en bosrijke heuvels van de Appalachen voert, het prachtig beschreven landschap tot de verbeelding sprekend.

Je raakt betrokken bij de levens van diverse authentieke personages, wordt deelgenoot van het harde, schrijnende en vaak eenzame bestaan in de bergen en maakt tegen wil en dank kennis met de hardvochtigheid van mensen, zoals afkeer en mijding van degenen die 'anders' zijn (waar ook bijgeloof bij kwam kijken) en uitbuiting van mijnwerkers. De auteur weet dit alles boeiend en aanschouwelijk weer te geven.

Tevens toont deze roman de veerkracht van de arme bergbewoners en de verrijking die (plak)boeken, tijdschriften en kranten - bezorgd door toegewijde, creatieve en volhardende pakpaardassistenten - hen bracht; het gaf hoop, opende een nieuwe, rijke wereld en liet kostbare vriendschappen ontstaan ('In Wonderland' van Lynn Austin is qua onderwerp vergelijkbaar). 'De laatste libelle' is een lofdicht op de geletterdheid, een schitterend, zintuiglijk verhaal over moed en de hunkering naar aanvaarding met mooie, treffende beeldspraak, dat ongetwijfeld een voetprint achterlaat in je hart!


Over de auteur
Kim Michele Richardson is een Amerikaanse bestsellingauteur van diverse historische romans. 'De laatste libelle' werd zeer lovend ontvangen, won diverse prijzen en is in meer dan zestien talen vertaald. Een losstaand vervolg is in Amerika verschenen. Kims boeken spelen zich af in Kentucky, de staat waar ze met haar man woont, en middels haar romans wil ze haar liefde voor deze streek, de mensen, de historie en tradities meegeven. Ze houdt zich naast schrijven af en toe bezig met fotografie en is de oprichtster van Shy Rabbit, een schrijversresidentie.

Auteur: Kim Michele Richardson
Titel: De laatste libelle
Vertaling van: The Book Woman of Troublesome Creek
Vertaler: Tobya Jong
350 pagina's
Gepubliceerd in 2024
Uitgeverij KokBoekencentrum
ISBN: 978 90 297 3646 6

Dit recensie-exemplaar heb ik mogen ontvangen van Uitgeverij KokBoekencentrum. Mijn hartelijke dank daarvoor!

2 opmerkingen:

  1. Geen boek voor mij denk ik (vindt mijn lange leeslijst fijn;)), maar wat een geweldige cover!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, prachtig hè! O, en ik dacht nog wel dat jij dit boek wel zou kunnen waarderen.

      Verwijderen