woensdag 5 juni 2024

Lorri Dudley - Het hart van de kapitein

Slaat de vonk toch over
als je tegen wil en dank in hetzelfde schuitje zit?

Om aan de roddelpers te ontsnappen verstopt Priscilla Middleton zich aan boord van het schip van haar broer. Maar voordat ze hem kan spreken, vaart het schip uit en zit ze opgescheept met een kapitein die heel iemand anders blijkt te zijn.

Kapitein Tobias Prescott, zoon van een beruchte oorlogsheld, heeft een belangrijke missie en wil die niet laten dwarsbomen door een verstekeling. De naam Middleton heeft Tobias altijd in de problemen gebracht, en Priscilla is geen uitzondering. Maar Tobias ontdekt dat deze intuïtieve en sterke vrouw in niets lijkt op haar ontrouwe broer...

Engeland, 1814. Priscilla Middleton wordt achtervolgd door herinneringen aan een angstaanjagende gebeurtenis uit haar jeugd. Hunkerend naar liefde en aandacht maakt ze een onnadenkende keuze met mogelijk verstrekkende gevolgen. Ze besluit haar broer, die met zijn schip ligt aangemeerd, om raad te vragen. Maar nog voor ze hem kan spreken, vaart het schip uit en komt ze tot de vreselijke ontdekking dat de bevelvoerend kapitein niet is wie zij dacht.

Kapitein Tobias Prescott voelt het als zijn plicht om zijn land te dienen tegen elke prijs, net zoals zijn vader, een befaamd zeevaarder, deed. Gedisciplineerd en efficiënt leidt hij zijn schip en bemanning. Een verstekeling aan boord kan hij absoluut niet gebruiken en zeker niet de zus van Anthony Middleton, de man door wie hij zich verraden voelt. Hij heeft een taak te volbrengen en niets kan hem daar vanaf brengen, zelfs geen mooie vrouw die hem gaandeweg begint te intrigeren.


Op de Atlantische Oceaan gaat het mis: er steekt een storm op. Priscilla en Tobias verkeren in groot gevaar en moeten vele ontberingen doorstaan. Heeft God wellicht een andere levenskoers voor hen in gedachten?

Chronologisch gezien volgt dit boek eigenlijk op het tweede deel van de serie, 'De droom van de koopmansvrouw', waarin Priscilla een bijrol had. De auteur kon dit personage echter niet uit haar hoofd krijgen en dat resulteerde in deze roman, die overigens heel goed opzichzelfstaand te lezen is.

Een geharde kapitein van weinig woorden en een vrouw die geneigd is tot veel kletsen, zijn bevelen bekritiseert en bovendien bang is om alleen te zijn, zitten noodgedwongen met elkaar opgescheept. Ze verschillen van elkaar als dag en nacht en juist dat maakt dit verhaal aantrekkelijk. Wanneer de vaartocht uitmondt in een gevecht om te overleven, wordt duidelijk dat Tobias ook een zachtere kant heeft en Priscilla sterker en moediger is dan ze lijkt.

Beide hoofdpersonen leren om hun ware ik te laten zien, eerlijk naar elkaar te zijn en in de beproevingen steeds meer op God te vertrouwen; het is mooi om deze groei te volgen. Toch zijn er ook een wat mindere kanten. Het gedeelte op zee had beknopter gekund, want dat is nogal uitwijdend beschreven. Daarnaast is het vertelperspectief niet altijd even duidelijk; soms wisselt het midden in een alinea.

'Het hart van de kapitein' is een avontuurlijke zeereis, waar de Bijbelse gelijkenis van het verloren schaap in verweven is. Dit historisch-romantische verhaal over jezelf bewijzen, (on)geliefd voelen en redding - dat zich afspeelt tegen de achtergrond van conflicten die Groot-Brittannië met Frankrijk en Amerika had - voert je mee naar het Caribisch gebied vol enerverende gebeurtenissen met een spannende afloop. Een fijne weglezer.


Over de auteur
Lorri Dudley wijdt zich volledig aan het schrijven van romantische fictie. Met haar romans hoopt ze God te eren en lezers ontspanning te bieden. 'Het hart van de kapitein' is het vierde deel van de serie 'De Caribische eilanden'. Eerder verschenen 'Het geheim van de hertog', 'De droom van de koopmansvrouw' en 'De ring van de suikerbaron'. Wanneer ze niet schrijft, assisteert ze onder andere haar ondernemende echtgenoot en leidt ze kleine groepjes binnen haar kerk. Lorri en haar man wonen samen met hun drie zoons in Ashland, Massachusetts.

Auteur: Lorri Dudley
Titel: Het hart van de kapitein
Vertaling van: The Captain's Quest
Vertaler: Geraldine Damstra
Serie: De Caribische eilanden (4)
416 pagina's
Gepubliceerd in 2024
Uitgeverij KokBoekencentrum
ISBN: 978 90 297 3618 3

Dit recensie-exemplaar heb ik mogen ontvangen van Uitgeverij KokBoekencentrum als ambassadeur van 'Tijdloze liefde'. Mijn hartelijke dank daarvoor!

2 opmerkingen:

  1. Ik ken deze serie (en zelfs deze auteur) niet. Als ik 'm ga lezen, begin ik uiteraard bij deel 1.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik vind de serie - tot nu toe - zeker het lezen waard. Er volgen nu nog twee delen.

      Verwijderen