vrijdag 28 juni 2024

Susan Anne Mason - Terug naar Bennington Place

Een aangrijpende historische roman over loslaten en liefhebben

Toronto, 1944. Binnen korte tijd ligt het leven van Isabelle Wardrop overhoop: ze is haar beide ouders, geld én huis kwijtgeraakt. Nu moet ze wanhopig op zoek naar een baan om voor haarzelf en haar zusje te zorgen. De enige die haar kan helpen, is Mark Henshaw - uitgerekend de persoon die ze schuldig acht voor haar moeders dood.

Mark bewondert Isabelle al tijden en wil haar graag bijstaan na de tragische dood van haar ouders. Maar wanneer Marks broertje en Isabelles zusje samen in de problemen raken, dreigen Mark en Isabelle nóg verder uit elkaar te drijven. En dat terwijl ze elkaar nu juist harder nodig hebben dan ooit...

Toronto, Canada, 1944. De wereld van de in weelde opgegroeide Isabelle Wardrop stort in slechts enkele maanden tijd volledig in. Haar ouders overlijden kort na elkaar en vanwege schulden wordt er tevens beslag gelegd op het riante huis. Plotseling zijn Isabelle en haar zusje op elkaar aangewezen. Samen zullen ze hun weg moeten zien te vinden in het leven dat zo'n drastische wending heeft genomen, met een onzekere toekomst voor ogen.


Dokter Mark Henshaw heeft Isabelle's moeder bijgestaan tijdens haar ziekte en is bevriend geraakt met het gezin. Hij voelt zich sterk aangetrokken tot Isabelle, maar sinds de dood van haar moeder wil ze hem niet meer zien; ze geeft hem de schuld van haar moeders overlijden. Wanneer Marks broer en Isabelle's zus in de problemen dreigen te raken, besluiten de twee volwassenen toch samen te werken. De band tussen Mark en Isabelle groeit, maar is hun prille relatie opgewassen tegen de moeilijkheden die nog komen?

Susan Anne Mason neemt de lezer in dit slot van de 'Thuiskomst'-serie opnieuw mee naar het Toronto van de jaren '40 en stelt, net als in de eerdere delen, maatschappelijke kwesties aan de kaak. Deze keer gaat het onder meer over een jonge welgestelde vrouw, wier leven volkomen op z'n kop komt te staan; Isabelle verliest haar ouders, huis en sociale status binnen de hogere kringen en wordt belast met de opvoeding van haar tienerzus.

Mark en Isabelle blijken in dit opzicht veel meer gemeen te hebben dan ze dachten en dat brengt hen dichter bij elkaar. Tegelijkertijd ervaren ze dat het niet altijd even makkelijk is om zorg te dragen voor hun jongere broer en zus. De auteur weet het begeleidingsproces naar zelfstandigheid en volwassenheid - dat met het nodige vallen en opstaan gepaard gaat - empatisch te verwoorden.

Ook de armoede in een verpauperde stadswijk van Toronto wordt aangestipt, evenals de polio-epidemie die daar uitbreekt. Beide hoofdpersonages hebben oog voor minderbedeelden en achtergestelden en het is mooi om te zien hoe ze elk op hun eigen manier iets voor hen betekenen.

'Terug naar Bennington Place' is een meeslepend verhaal over verantwoordelijkheid (nemen), een stapje terug doen, nieuwe vriendschappen, opbloeiende liefde en je leven in Gods hand leggen. Een ontroerende roman die ondanks beladen thema's als 'verlies' en 'rouwverwerking' (waar misschien wat meer aandacht aan besteed had kunnen worden) sfeer en warme karakters bevat. Een prachtige afsluiting van een serie - waarin ook bekende personages terugkeren - over kwetsbare(n) (groepen) in de samenleving!


Over de auteur
Susan Anne Mason heeft altijd al graag geschreven. Na haar tienertijd kregen studie, huwelijk en opgroeiende kinderen de eerste prioriteit, maar toen ze weer meer tijd kreeg om te lezen, begon het schrijven weer te kriebelen. Susan heeft zowel hedendaagse als historische romans op haar naam staan, waarin thema's als 'vergeving' en 'verlossing' regelmatig terugkeren. In Nederland verscheen onder meer de historische serie over de Ierse immigrantenfamilie O'Leary. Susan is parttime secretaris van een plaatselijke kerk en houdt naast haar schrijfwerk van lezen en online onderzoek doen naar haar familiegeschiedenis. Ze woont samen met haar man en twee kinderen in Brampton, Canada.

Auteur: Susan Anne Mason
Titel: Terug naar Bennington Place
Vertaling van: A Feeling of Home
Vertaler: Daniëlle Visser
Serie: Thuiskomst (3)
383 pagina's
Gepubliceerd in 2024
Uitgeverij KokBoekencentrum
ISBN: 978 90 297 3659 6

Dit recensie-exemplaar heb ik mogen ontvangen van Uitgeverij KokBoekencentrum als ambassadeur van 'Tijdloze liefde'. Mijn hartelijke dank daarvoor!

2 opmerkingen:

  1. Ik heb het eerste deel in deze serie gelezen en ben heel benieuwd naar het vervolg. Dit klinkt ook weer goed!

    BeantwoordenVerwijderen