vrijdag 30 juni 2023

Lorri Dudley - De droom van de koopmansvrouw

Charlotte Etheridge, Lottie voor intimi, is er klaar mee altijd haar moeder te gehoorzamen. In een vlaag van opstandigheid besluit ze een vreemdeling ten dans te vragen en brengt zichzelf daarmee in een lastig parket. Gedwongen om met hem te trouwen en naar een afgelegen eiland in de Cariben te verhuizen, zet ze niet alleen haar vertrouwde wereld, maar ook haar eigen kwetsbare gezondheid op het spel.

Nu de suikeroogst tegenvalt, zet Nathaniel Winthrop alles op alles om een rederij te beginnen. Het laatste wat hij daarbij nodig heeft is een vrouw, vooral een met een zwak gestel. De gele koorts heeft al de levens van zijn moeder, broer en zus geëist en hij wil koste wat het kost voorkomen dat zijn hart opnieuw beschadigd raakt. Maar Lottie neemt zich voor het leven dat haar nog rest ten volle te benutten... en dat leidt tot de nodige verrassingen.

1814. Lottie Etheridge, dochter van een burggraaf en behorend tot de Londense beau monde, staat sinds haar ziek-zijn gedurende haar jeugd in de schaduw van haar overheersende en scherpe moeder die over alles beslist. Ze voelt zich verstikt en snakt naar vrijheid. In een vlaag van opstandigheid maakt Lottie een keuze die haar leven volledig op zijn kop zet. Om haar reputatie te redden is een haastig huwelijk met koopman Nathan Winthrop, een man die haar niet wil, onontkoombaar. Haar miserabele situatie brengt haar echter uit wanhoop (weer) dichter tot God.


Nathan Winthrop ervaart veel tegenslag in zijn leven. Zijn moeder, broer en zus zijn overleden aan de koorts en momenteel heeft hij het zwaar om zijn suikerplantage op St. Kitts winstgevend te houden. Een vrouw aan zijn zijde kan hij nu helemaal niet gebruiken, maar dan verschijnt de roodharige Lottie op zijn pad. Ondanks dat hij niet onder een verbintenis uit kan komen, houdt hij haar voortdurend op afstand. Hij moet haar koste wat het kost beschermen, vooral tegen zichzelf, iets dat steeds moeilijker wordt. Is er toch een kans op echte liefde?

Het tweede deel van de serie 'De Caribische eilanden' speelt zicht grotendeels af op St. Kitts. De beeldende beschrijvingen van de zeereis en (het leven op) het eiland, plus de uitgediepte karaktereigenschappen en worstelingen van de personages, maken het verhaal levendig en nemen de lezer moeiteloos mee vanaf het eerste hoofdstuk.

Lorri Dudley heeft een aantal levenslessen in haar boek verwerkt, zoals je angsten overgeven in Gods handen, want Hij is groter dan onze vrees. Daarnaast benoemt ze dat 'pijn onvermijdelijk is, maar ellende een keuze is' en dat 'problemen de grond zijn waarin wonderen kunnen groeien'; twee uitspraken om nog wat langer over te mijmeren. Het is tevens mooi om te zien hoe beide hoofdpersonen gaandeweg groeien (in geloof) en opbloeien. Dit alles maakt het verhaal krachtig(er).

De ontwikkeling van de relatie tussen Lottie en Nathan wordt gevoelig beschreven, maar is hier en daar wel een tikkeltje langdradig. De spanning aan het einde, waardoor je de laatste bladzijden in rap tempo uitleest, maakt dat daarentegen weer helemaal goed. Deze tropische Regency-roman (waarin ook een rol is weggelegd voor kapers/smokkelaars) over hoop, zelfontplooiing, (Gods)vertrouwen en jezelf leren vergeven - die ik zelfs nog beter vind dat Lorri's debuut 'Het geheim van de hertog' - is heerlijk leesvoer om een aantal (zomer)uurtjes in te duiken!


Over de auteur
Lorri Dudley wijdt zich volledig aan het schrijven van romantische fictie. Met haar romans hoopt ze God te eren en lezers ontspanning te bieden. Wanneer ze niet schrijft, assisteert ze onder andere haar ondernemende echtgenoot en leidt ze kleine groepjes binnen haar kerk. Lorri en haar man wonen samen met hun drie zoons in Ashland, Massachusetts.

Auteur: Lorri Dudley
Titel: De droom van de koopmansvrouw
Vertaling van: The Merchant's Yield
Vertaler: Lia van Aken
Serie: De Caribische eilanden 2
396 pagina's
Gepubliceerd in 2023
Uitgeverij KokBoekencentrum
ISBN: 978 90 297 3388 5

2 opmerkingen:

  1. O, deze leek me leuk, maar dan wil ik toch echt beginnen met het eerste deel.

    BeantwoordenVerwijderen