zaterdag 17 juni 2023

Elizabeth Camden - Gebeiteld in steen

Na een aantal moeilijke jaren leidt Gwen Kellerman nu een rustig leven als botaniste in de nabijheid van Blackstone College, een kleine, idyllische universiteit in New York. Ze doet haar best om haar status als erfgename van de beruchte Blackstone-dynastie te negeren en hoopt het schandaal dat aan de naam van haar familie kleeft achter zich te laten.

Patrick O'Neills jeugd was niet makkelijk, maar hij heeft zich weten op te werken tot advocaat en helpt vooral de onderdrukte Ierse immigranten in zijn gemeenschap. Hij is trots op zijn werk, al verdient hij er weinig mee. Alles verandert wanneer hij een zaak aanneemt die de erfenis van de Blackstones, die bestaat uit hebzucht en corruptie, onder een vergrootglas plaatst door een tweeëndertig jaar oud raadsel tot leven te wekken, wat hem flink wat kan opleveren.

Patrick heeft er echter geen rekening mee gehouden dat de Blackstones hun sympathiekste familielid op hem afsturen om hem van dat plan af te brengen. Gwen heeft namelijk de taak gekregen om Patrick zo ver te krijgen dat hij de zaak laat vallen. Maar voordat haar dat lukt, neemt het oude raadsel een onverwachte, schokkende wending die geen van beiden zag aankomen. Ze gaan op onderzoek uit en raken vervolgens verwikkeld in een hachelijke situatie, die zelfs hun groeiende liefde voor elkaar bedreigt...

1900, New York. Gwen Kellerman woont en werkt als botanica op de campus van Blackstone College, een kleine universiteit die haar overleden vader heeft opgericht. Deze afgeschermde leefomgeving is waar ze zich het liefst bevindt, in tegenstelling tot haar familieleden die in het drukke Manhattan verblijven. Maar de toekomst van Blackstone College is momenteel onzeker.


Patrick O'Neill zet zijn kennis en talenten als advocaat in om de arme Ierse immigranten bij te staan. Hij krijgt de vraag om een onbehouwen man te vertegenwoordigen die de naam van de befaamde familie Blackstone, rijke bankiers, zou kunnen ruïneren. Hoewel hij het niet van harte doet, neemt hij de klus toch aan; elk mens verdient immers een helpende hand en hij kan het geld en meer bekendheid goed gebruiken.

Als de Blackstones lucht krijgen van de kwestie, die tevens oud zeer oprakelt, hopen ze door middel van Gwen de plannen de kop in te drukken. Het pijnlijke verleden neemt echter een zeer bijzondere wending die Gwen en Patrick dwingt om samen te werken, wat hen dichter bij elkaar brengt. Is hun groeiende liefde echter genoeg om de kloof die hen scheidt te overbruggen?

'Gebeiteld in steen' is het eerste deel van een serie over de machtige en rijke (fictieve) Blackstone-familie, die haar fortuin heeft verdiend als bankiers gedurende de Gilded Age in New York City. Het was een tijd van snelle economische groei in de Verenigde Staten met een toestroom van miljoenen Europese immigranten. De verschillen in sociale klassen en leefwerelden tussen de welgestelden en de arme(re) beroepsbevolking spelen een grote rol en komen duidelijk in het boek naar voren.

De financiële kant van het bankleven en de juridische regelgeving zijn soms wat taaie kost, maar het interessante inkijkje wat de lezer krijgt in de geneeskrachtige werking van planten en de ontwikkeling van de moderne(re) wetenschap aan het einde van de 19e eeuw maakt dat meer dan goed. Daarbovenop zorgen mysterie en spanning voor een avontuurlijke twist.

Deze meeslepende roman over trots, verwachtingen, moed en je vleugels uit te slaan, waarin een aantal historische feitjes zijn verwerkt, leest prettig en geeft een mooie en belangrijke (tijdloze) boodschap mee: je bent niet wat je hebt of wat anderen over je zeggen. Een fijn begin van een serie!


Over de auteur
Elizabeth Camden behaalde een graad in geschiedenis en bibiotheekwetenschappen en is in het dagelijks leven bibliothecaris op een kleine universiteit. Haar fascinatie voor geschiedenis en liefde voor literatuur hebben ertoe geleid dat ze in de weekenden historische romans ging schrijven, die vaak gaan over mensen die voor grote uitdagingen staan. Met haar boeken won ze zowel een RITA Award als een Christy Award. Naast haar werk geniet ze van oude Hitchcock-films, de avondschemering, hardlopen en een goed glas wijn. Elizabeth woont samen met haar man in de buurt van Orlando, Florida.

Auteur: Elizabeth Camden
Titel: Gebeiteld in steen
Vertaling van: Carved in Stone
Vertaler: Daniëlle Heerens
Serie: De Blackstones 1
367 pagina's
Gepubliceerd in 2022
Uitgeverij Het Zoeklicht
ISBN: 978 90 645 1383 1

2 opmerkingen:

  1. Goed geschreven. Ik krijg echt een bepaald beeld bij dit boek. Lijkt me goede vakantie kost.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel, Aritha! Het is wat mij betreft zeker een aanrader om te lezen als vakantieboek.

      Verwijderen