donderdag 22 juni 2023

Hay van den Munckhof - Alya's keuze

In het land van de Vikingen 
komt Alya voor onmogelijke keuzes te staan. 
Zal ze haar geboorteland ooit nog terugzien?

In 'Alya's keuze' redt Alya het leven van Hamar, een jonge Vikingkrijger, die bij een aanval van de Friezen ernstig gewond raakt. Op een drakenschip wordt ze meegevoerd naar het Noorse vorstendom Agder, deze keer niet als slavin, maar als een vrije vrouw.

In het land van Halfdan de Zwarte, een sluwe en meedogenloze koning, moet Alya nieuwe beproevingen het hoofd bieden. Daarbij komt ze voor bijna onmogelijke keuzes te staan. Zal ze desondanks nieuwe hoop vinden en haar vader en haar geboortestad Cordoba ooit terug zien?

9e eeuw. In het land van de Friezen wordt een vikingschip overvallen. De enige overlevende is Hamar, een jonge krijger die zijn leven te danken heeft aan Alya die hem zwaargewond op het strand bij Rijnsburg aantreft. Alya reist met Hamar en de andere drakars vol Vikingen naar hun thuisland in het noorden. Na lange tijd is ze eindelijk een vrije vrouw, maar haar toekomst is nog altijd onzeker.


Bij aankomst in het Noorse vorstendom ontmoet Alya de wrede koning Halfdan, die meer van haar eist te weten dan haar lief is. Als ze ooit haar thuisland Al Andalus en haar vader terug wil zien, zal ze zich echter aan zijn hardvochtige wil moeten onderwerpen.

'Alya's keuze', het vlot lezende slotstuk over de jonge Alya, pakt de draad op waar het vorige boek eindigde. Hoewel wordt aangegeven dat het een zelfstandig vervolg is, raad ik toch aan om eerst met 'Alya' te starten; je zult het verhaal daardoor beter kunnen volgen en begrijpen.

Net als in het voorgaande deel komen ook nu verschillende 9e-eeuwse culturen en godsdiensten aan de orde, evenals slavernij en slavenhandel. Ditmaal spelen vooral de inwoners van de landen in het noorden van Europa een rol, de Noormannen/Vikingen.

Alya moet moeilijke besluiten nemen en haar tweestrijd wordt mooi weergegeven. De vriendschapsband die ze opbouwt met Fatima, een ex-slavin - en haar helingsproces van trauma's uit het verleden - zijn tevens een waardevolle toevoeging. Ondanks deze pluspunten vond ik deze roman toch minder dan het eerste deel. Zo kan ik mij niet geheel vinden in bepaalde beslissingen van sommige personages. Daarnaast vind ik het jammer dat het geweld nu wat meer op de voorgrond staat in plaats van het avontuur.

Dit historische verhaal over moed, volharding en levensbepalende keuzes is een spannende afsluiter van een tweeluik vol belevenissen en zal een breed lezerspubliek - zowel jongeren als volwassenen - aanspreken.


Over de auteur
Hay van den Munckhof (1949) werkte 42 jaar in het onderwijs. Sinds zijn pensioen is hij zijn vrije tijd voornamelijk in het schrijven gaan steken. Dat resulteerde onder meer in een veertigtal gepubliceerde verhalen in allerlei genres, drie historische jeugdboeken bij het Belgische Averbode (waarvan één in het Frans vertaald) en in 2018 een historisch tweeluik ('Alya' en 'Alya's keuze') bij Uitgeverij Mozaïek. De auteur woont in het Limburgse Panningen.

Auteur: Hay van den Munckhof
Titel: Alya's keuze
Serie: Alya 2
239 pagina's
Gepubliceerd in 2018
Uitgeverij Mozaïek
ISBN: 978 90 239 5587 0

4 opmerkingen:

  1. Een tijd waar ik eigenlijk nooit over lees, maar dit klinkt best heel boeiend.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nee, ik ook niet en daarom zeker interessant. Ik denk dat jij dit tweeluik wel wat zal vinden.

      Verwijderen