donderdag 8 juni 2023

Jody Hedlund - Kom terug

Wetenschapper Marian Creighton is haar moeder verloren aan de ziekte waar haar zus Ellen ook aan lijdt. Haar vader is al jaren op zoek naar een medicijn dat zijn dochter kan genezen, maar Marian heeft er maar weinig vertrouwen in.

Maar als haar vader in coma raakt nadat hij wijwater gedronken heeft waarvan gezegd wordt dat het een geneeskrachtige werking zou hebben, maakt haar scepsis plaats voor nieuwsgierigheid. Al gaan zijn aantekeningen over tijdreizen wel erg ver...

Totdat ze zijn theorie uitprobeert en in een Middeleeuwse opstand belandt, waar ze William Durham tegen het lijf loopt, een heldhaftige ridder die zich opwerpt als haar beschermheer. Ze raakt steeds meer op hem gesteld... tot ze eigenlijk helemaal niet meer terug wil. Maar om haar vader terug te vinden en haar zus te genezen, zal ze wel moeten.

Marian Creighton, werkzaam bij een farmaceutisch onderzoekslab, heeft maar één levensdoel: een medicijn (uit)vinden dat haar zieke zus zal kunnen genezen. Haar vader, eveneens wetenschapper, stort zich ook al jaren op deze taak, maar zijn huidige onderzoek naar geneeskrachtig wijwater - dat zijn levengevende eigenschappen zou ontlenen aan de Levensboom uit de Hof van Eden - vindt ze op zijn zachtst gezegd nogal eigenaardig. En over tijdreizen heeft ze helemaal haar bedenkingen.


Dan krijgt Marian bericht dat haar vader in coma ligt. Als ze zijn aantekeningen bestudeert, raakt ze er steeds meer van overtuigd dat haar vader naar het verleden is gereisd. Om hem en haar zus te redden ziet ze geen andere mogelijkheid dan om zijn theorie te testen. Ze belandt in het 14e-eeuwse turbulente Canterbury, waar ze de knappe ridder Will Durham ontmoet die gevoelens in haar losmaakt die ze voor geen enkele man ooit heeft gevoeld. Om haar missie te volbrengen, zal ze hem echter los moeten laten...

Jody Hedlund voegt met deze serie een nieuw subgenre toe aan haar oeuvre: boeken over tijdreizen. En hoewel veel daarvan ontsproten is aan haar fantasie, zijn er genoeg interessante feitelijkheden in het verhaal verwerkt. Zo wordt er een helder en levendig tijdsbeeld geschetst van de late middeleeuwen, met als middelpunt de bloedige Boerenopstand van 1381 dat voor de nodige spanning zorgt. De historische gebeurtenissen vormen tezamen met de Bijbelse aspecten en fictieve elementen een boeiend geheel, waarbij de natuurkundige details (vooral in het begin) wat extra concentratie van de lezer vragen.

Marian en Will zijn sterke karakters die goed uit de verf komen. De verbondenheid tussen de enigszins geheimzinnige, ruige, maar edelmoedige Will en de onafhankelijke, wilskrachtige Marian - die dieper gaat dan aantrekkingskracht op zich - is duidelijk voelbaar. De plotwendingen zijn verrassend en houden je aan de bladzijden gekluisterd.

'Kom terug' is een pakkende en wervelende christelijke timetravelroman over pijn, moed, je hart open durven stellen (voor God) en waarlijk thuiskomen. Een verhaal vol riddelijkheid waarin vervlogen tijden herleven; fascinerend tot de laatste letter!


Over de auteur
Jody Hedlund schrijft historische romans met voornamelijk moedige vrouwen in de hoofdrol. Bekende titels zijn onder meer 'Luthers bruid', 'Een lied in de storm' en de serie 'Bakens van hoop'. Ze baseert haar boeken vaak op waargebeurde verhalen en de levens van vrouwen die echt bestaan hebben. Ze heeft het verlangen om hedendaagse vrouwen te inspireren door de (geloofs)moed van haar personages. Jody is getrouwd en moeder van vijf (jong)volwassen kinderen.

Auteur: Jody Hedlund
Titel: Kom terug
Vertaling van: Come Back to Me
Vertaler: Lia van Aken
Serie: De bron van de tijd 1
351 pagina's
Gepubliceerd in 2022
Uitgeverij KokBoekencentrum
ISBN: 978 90 297 3318 2

2 opmerkingen:

  1. Niks voor mij deze keer. Ik heb 't niet op tijdreizen;).

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het genre moet je inderdaad wel aanspreken. Gelukkig zijn er genoeg andere mooie verhalen.

      Verwijderen