woensdag 29 mei 2024

Susan Anne Mason - Een plek om te blijven

Een meeslepende historische roman over trouw en mededogen

Terwijl de Tweede Wereldoorlog in volle gang is, zet Jane Linder zich met heel haar hart in voor de bescherming van kwetsbare kinderen. Als tijdelijke directrice van de kinderbescherming in Toronto hoopt ze op een permanente aanstelling. Maar Jane bewaart een groot geheim dat haar ontslag zou kunnen betekenen.

Garrett Wilder is door een oorlogstrauma niet in staat om voor het familiebedrijf te werken. Hij solliciteert ook naar de directeurspositie zodat hij zijn familie nog financieel kan ondersteunen. Hoewel Jane en Garrett tegengestelde belangen hebben, bloeit er snel iets op tussen hen. Maar door de geheimen die zij bewaren, lijkt een relatie haast onmogelijk.

Toronto, najaar 1943. Jane Linder heeft altijd voldoening gevonden in haar baan als maatschappelijk werkster. Nu haar baas met pensioen gaat, wordt zij tijdelijk het hoofd van de kinderbescherming. Ze wil graag solliciteren naar deze functie, want als directrice zal ze bepaalde veranderingen kunnen doorvoeren. Dan wordt Garrett Wilder aangetrokken om het interne reilen en zeilen te beoordelen, om mogelijke fraude op te sporen. Jane is vast van plan om hem als een indringer te behandelen, maar ze raakt steeds meer van hem gecharmeerd. Haar geheim staat echter tussen hen in.


Ook Garrett is van plan om te reageren op de vacature. Zijn oorlogswond heeft zowel lichamelijke als emotionele pijn achtergelaten en hij kan het loon goed gebruiken om zijn ouders financieel bij te staan. Wanneer hij verneemt dat ook Jane het directeurschap ambieert, komt hun vriendschap onder spanning te staan. Zijn hart begint steeds meer naar haar te verlangen, maar hij weet dat hij Jane geen toekomst kan geven. Toch?

Dit tweede deel van de serie 'Thuiskomst' neemt het werk van de kinderbescherming van Toronto tijdens de Tweede Wereldoorlog onder de loep. Het was een moeilijke tijd, zowel qua het vinden van voldoende gezinnen/stellen voor pleegzorg en adoptie als in financieel opzicht. Het is duidelijk te merken dat de auteur hart heeft voor dit werk en ze weet alles wat erbij komt kijken - zoals problemen, uitdagingen en dilemma's die zich voordoen - vanuit diverse kanten te belichten en invoelend op papier te zetten.

Het thema 'kwetsbaarheid' loopt als een rode draad door het verhaal heen en beide hoofdpersonen hebben ermee te maken, zowel op het lichamelijke als het mentale vlak. Het is mooi om het proces te volgen van hoe Jane en Garrett hiermee omgaan, hoe ze zich gaandeweg steeds meer laten leiden door God.

'Een plek om te blijven' is een aansprekende roman over pijn uit het verleden, vertrouwen, liefde, het vormen van een gezin en het feit dat Gods plan altijd het beste plan is. Een ode aan degenen die een kind een thuis bieden.


Over de auteur
Susan Anne Mason heeft altijd al graag geschreven. Na haar tienertijd kregen studie, huwelijk en opgroeiende kinderen de eerste prioriteit, maar toen ze weer meer tijd kreeg om te lezen, begon het schrijven weer te kriebelen. Susan heeft zowel hedendaagse als historische romans op haar naam staan, waarin thema's als 'vergeving' en 'verlossing' regelmatig terugkeren. In Nederland verscheen onder meer de historische serie over de Ierse immigrantenfamilie O'Leary. Susan is parttime secretaris bij een plaatselijke kerk en houdt naast haar schrijfwerk van lezen en online onderzoek doen naar haar familiegeschiedenis. Ze woont samen met haar man en twee kinderen in Brampton, Canada.

Auteur: Susan Anne Mason
Titel: Een plek om te blijven
Vertaling van: To Find Her Place
Vertaler: Daniëlle Visser
Serie: Thuiskomst (2)
384 pagina's
Gepubliceerd in 2023
Uitgeverij KokBoekencentrum
ISBN: 978 90 297 3408 0

3 opmerkingen:

  1. Dit boek staat al een poos op mijn 'wil ik nog lezen' lijst, maar het komt er steeds niet van. Ik wist ook niet dat het het tweede deel in een serie was, dus goed om eerst maar eens naar het eerste deel te kijken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. O, wacht, even doorklikken leert me dat ik het eerste deel al gelezen heb. Tijd dus voor dit tweede deel;).

      Verwijderen
    2. Als je het eerste deel nog niet gelezen zou hebben, had het geen probleem geweest om in dit boek te beginnen. Dit tweede deel is namelijk ook prima opzichzelfstaand te lezen. In juni verschijnt het derde deel; wellicht een goed plan om deel twee binnenkort ter hand te nemen. ;)

      Verwijderen