maandag 24 juli 2023

Lorri Dudley - De ring van de suikerbaron

Weesmeisje Hannah Rose Barrington is al van jongs af aan op zichzelf aangewezen. De enige 'ouderfiguur' in haar leven is oom Reuben, die regelmatig naar de fles grijpt en zo de erfenis van haar ouders verkwist. Op een dag helpt Hannah een groep schipbreukelingen uit het water en al snel voelt ze zich aangetrokken tot een van hen. Kan hij voorbij haar erbarmelijke situatie kijken en zien wie ze écht is?

Student Bradlee Granville is niet zo'n hoogvlieger, maar wil zijn ouders graag trots maken. De enige kans om te slagen is door zijn reizen naar verre oorden te documenteren. Dan strandt zijn schip in de haven van Leeward Islands en is hij alle aantekeningen kwijt. Gelukkig is daar Hannah, die hem helpt om zich te settelen én de nodige gevoelens in hem losmaakt. Maar wanneer haar oom Reuben zijn greep op Hannah verstevigt, lijkt hun kans op liefde mijlenver weg...

Nevis, 1829. Hannah Barrington verloor op jonge leeftijd haar beide ouders. Vanaf dat moment heeft haar oom Reubel de voogdij over haar. De laatste jaren is hij steeds meer gaan drinken en jaagt zo al het geld erdoorheen. Hannah voelt zich klem zitten tussen de verschillende standen: ze is de dochter van een suikerbaron, maar beschikt niet over financiële middelen. Ze hoopt familieleden te vinden in Engeland, maar het sparen voor de overtocht gaat langzaam.


De avontuurlijke Bradlee Granville - zoon van een Engelse graaf - hoopt door het schriftelijk vastleggen van zijn verre reizen onder de verplichte universitaite examens uit te komen. Dan lijdt hij schipbreuk, waarbij zijn documentatie verloren gaat. Door Hannah's vlugge optreden belandt hij levend en wel op Nevis. En dat is niet het enige: ze biedt meer dan eens aan hulp aan. Bradlee raakt steeds meer gecharmeerd van deze bijzondere jonge vrouw, echter geeft haar oom haar steeds minder ruimte. Is er wel een kans op een toekomst samen?

Lorri Dudley neemt je in deze roman opnieuw mee naar Nevis. De prachtige flora en fauna van het eiland komen in dit derde deel van de serie 'De Caribische eilanden' meer aan de orde, evenals de etiquetteregels die begin 19e eeuw (in Engeland) gebruikelijk waren. Lezers die al kennis hebben gemaakt met de eerdere twee delen zullen enkele personages herkennen, hoewel het boek op zichzelf staat.

Er gebeurt veel en dat maakt dat het verhaal over het geheel genomen onderhoudend is, hoewel het middenstuk wat mij betreft ingekort had mogen worden, want dat is behoorlijk uitgesponnen. De personages vond ik helaas wat matig en soms ietwat gekunsteld overkomen. Daarentegen zijn er ook zeker pluspunten te noemen. Het is mooi om te zien hoe er met moeilijkheden in het leven wordt omgegaan en de onderwerpen 'talenten', 'familie' en 'waar hoor ik thuis' zijn aansprekend. Daarbij wijst de schrijfster erop dat we Gods geliefde kinderen zijn en dat is bemoedigend en troostvol.

'De ring van de suikerbaron' is een aangename en hoopvolle historische roman over moed, doorzettingsvermogen en liefde die sociale klassen overstijgt. Een prettige metgezel om een tijdje mee te verpozen.


Over de auteur
Lorri Dudley wijdt zich volledig aan het schrijven van romantische fictie. Met haar romans hoopt ze God te eren en lezers ontspanning te bieden. Wanneer ze niet schrijft, assisteert ze onder andere haar ondernemende echtgenoot en leidt ze kleine groepjes binnen haar kerk. Lorri en haar man wonen samen met hun drie zoons in Ashland, Massachusetts.

Auteur: Lorri Dudley
Titel: De ring van de suikerbaron
Vertaling van: The Sugar Baron's Ring
Vertaler: Lia van Aken
Serie: De Caribische eilanden 3
398 pagina's
Gepubliceerd in 2023
Uitgeverij KokBoekencentrum
ISBN: 978 90 297 3391 5

Dit recensie-exemplaar heb ik mogen ontvangen van Uitgeverij KokBoekencentrum als ambassadeur van 'Tijdloze liefde'. Mijn hartelijke dank daarvoor!

2 opmerkingen:

  1. Ik weet niet zeker of dit iets voor mij is. Als ik 'm lees, wil ik in ieder geval beginnen bij het eerste deel van de serie. Ik ken mezelf: dat vind ik gewoon het prettigst;).

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik lees ook graag boeken in volgorde. Met het eerste deel weet je ongeveer hoe de rest van de serie qua genre/stijl zal zijn. Mocht je die leuk vinden, dan zul je de andere boeken ook wel kunnen waarderen.

      Verwijderen