maandag 31 juli 2023

Eline Manasseh - Holder

Iedereen kent de beruchte naam "Jake Hayes" in het idyllische dorp Holder, maar eveneens ver daarbuiten. En dat is exact de reden waarom Evie Underwood hem vurig probeert te vergeten.

Balancerend op de lijn tussen genade en wijsheid bewegen Evie en Jacob steeds dichter naar elkaar toe, nadat zij na haar studie is teruggekeerd in het kleine dorp. Goedgelovig blijft zij de beste versie van hem zien, en langzaam begint hij naar haar te kijken voor redding en een antwoord op al zijn vragen, die zijn bestaan bijna onherstelbaar vernietigden.

Hoewel gevoelens steeds verder opbloeien, is Evie terughoudend iemand te vertellen over hun geheime avondwandelingen. Tenslotte is Jacob de broer van haar beste vriendin, en ziet zowel haar familie als de rest van de hechte gemeenschap hem liever zo snel mogelijk vertrekken uit hun dorp. De avonturier in hemzelf kan ook niet wachten om Oklahoma te verruilen voor de rest van de wereld, maar er is nog het een en ander dat hem vasthoudt op het platteland. Ondanks dat Evie diep van binnen al deze jaren al wist dat zij Jacob moest loslaten, lijkt de keuze haar plotseling ontnomen.

Evie Underwood raakt als tiener verliefd op Jacob 'Jake' Hayes. Na haar studie in Oklahoma City keert ze terug naar haar geliefde dorp Holder om aan de slag te gaan als schoolpsycholoog. En hoewel het nu acht jaar verder is sinds haar eerste kennismaking met Jake - die inmiddels bekendstaat als rokkenjager - merkt Evie dat haar liefde voor hem onverminderd is. Ze wil vasthouden aan het droombeeld dat ze van hem heeft, maar dat wordt steeds moeilijker. Wanhopig probeert ze Jake uit haar hoofd te zetten en een geschiktere partner een kans te geven.


De mensen in Holder zien Jake Hayes liever gaan dan komen. Zijn losbandige levensstijl stoot veel mensen tegen de borst. Maar velen weten niet dat de rusteloze jongeman het nodige met zich meedraagt. Het contact met Evie voelt fijn en ze raken steeds meer vertrouwd met elkaar, maar beiden weten dat er niet meer kan zijn dan vriendschap. Toch?

Een sfeervol Amerikaans plattelandsdorp in Oklahoma vormt het decor van deze roman, die het verhaal vertelt van twee totaal verschillende mensen die op elkaar pad komen. Evie is gelovig, Jake niet, en daarmee brengt de schrijfster christenen en niet-christenen samen. De verwarrende gevoelens van Evie hebben een prominente rol en zijn realistisch weergegeven. Het laat zien hoe moeilijk het kan zijn om je eigen grenzen aan te geven en die ook te bewaken. Voor Evie en Jake begint een innerlijke zoektocht waarbij ze zullen moeten nadenken over de toekomst en het maken van de juiste keuzes.

Hoewel het boek qua inhoud zeker potentie heeft, vond ik de uitwerking ervan helaas minder geslaagd. Naar mijn mening wordt er (in gesprekken) nogal vaak toegespitst op koppelarij, zoenen, seks (soms wel erg platvloers) en alcohol, waardoor het voor mij te werelds voelt. Ook taaltechnisch zijn er de nodige verbeterpunten, want het leest niet altijd even prettig en vloeiend.

'Holder' is een actuele, hedendaagse feelgood over gebrokenheid en lust versus echte liefde, met de mooie christelijke moraal dat God van ons vraagt onze naasten lief te hebben. Dit debuut - dat een open einde heeft dat ongetwijfeld een vervolg zal krijgen in de volgende delen van de trilogie - is geschikt voor een breed lezerspubliek.


Over de auteur
Eline Manasseh is het pseudoniem van Eline Mansi. Haar roman 'Holder', die eind juni 2023 verscheen en dezelfde naam draagt als het fictieve plaatsje in Oklahoma waar het verhaal zich afspeelt, is haar debuut en tevens eerste deel van een trilogie. Hoewel ze graag schrijft, houdt de half Egyptische zelf niet zo van lezen (ondanks dat ze dat wel veel doet). Naast schrijven geniet ze van het luisteren naar muziek, Lindt chocolade en latte macchiato met zeezout. Samen met haar hond Hunter, die haar beste vriend is, woont ze op de Veluwe.

Auteur: Eline Manasseh
Titel: Holder
Ondertitel: Omdat ik spijt heb
Serie: Holder 1
257 pagina's
Gepubliceerd in 2023
Uitgeverij Sprinkle Snow Press
ISBN: 978 90 833 3960 3

Dit exemplaar heb ik gewonnen bij een winactie van de auteur. Mijn hartelijke dank daarvoor!

4 opmerkingen:

  1. Reacties
    1. Graag gedaan! Ik moet zeggen dat ik het moeilijk vond om een goede recensie te schrijven, maar ik wilde wel graag eerlijk zijn.

      Verwijderen
  2. Wat je schrijft over de uitwerking zijn dingen die mij tegenstaan, dus ik sla dit boek over. Ondanks dat een boek over een schoolpsycholoog wel iets voor mij lijkt. Dank voor je eerlijke recensie!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Graag gedaan, Naomi. Ik denk dat dit verhaal je ook niet (echt) aan zou spreken. En helaas komt het werk van Evie maar zijdelings aan bod.

      Verwijderen