woensdag 24 juli 2024

L. M. Montgomery - Anne van het Groene Huis


Anne Shirley heeft nooit ergens thuisgehoord.
Tot de familie Cuthbert haar opneemt in hun huis...

Matthew en Marilla Cuthbert krijgen de schrik van hun leven als ze het jonge meisje Anne uit het weeshuis krijgen toegestuurd. Ze hadden immers een jongen besteld om op de boerderij te komen werken! Wat moeten ze nou met Anne, een enorme kwebbelkous van elf jaar, met lange rode vlechten?

Anne rekent er beslist op dat ze naar het weeshuis terug zal moeten. Maar tot haar verrassing mag ze op de boerderij blijven. De Cuthberts zijn namelijk vanaf de allereerste ontmoeting door Anne betoverd.

Prince Edward Island, Canada, eind 19e eeuw. Matthew en Marilla Cuthbert, broer en zus, hebben besloten een jongen uit het weeshuis te adopteren. Nu ze beiden ouder worden, kunnen ze wel wat hulp gebruiken op de boerderij. Wanneer Matthew de nieuwkomer bij het treinstation op gaat halen, blijkt er geen jongen, maar een roodharig meisje op hem te wachten!

Hij kan haar niet zomaar achterlaten en neemt haar mee om de zaak met zijn zus te bespreken. Al tijdens de rit naar Avonlea raakt de praatgrage Anne een gevoelige snaar bij Matthew. En met haar vrolijkheid en spontaniteit weet ze ook Marilla's hart spoedig voor zich te winnen. De Cuthberts besluiten het 11-jarige weesmeisje in huis te nemen, waarmee Anne's droom werkelijkheid wordt: een echt thuis (in het Groene Huis).


Dit bekende Canadese jeugdboek verscheen voor het eerst in 1908 (en twee jaar later ook in Nederland). Sinds verschijning heeft het wereldwijd vele mensen weten te bekoren. In 2016 kwam Uitgeverij Karmijn met deze nieuwe en eigentijdse (succesvolle) vertaling om een volgende generatie kennis te laten maken met het levendige meisje Anne Shirley.

In het verhaal - die een periode van vijf jaar omspant en zich eind 19e eeuw afspeelt (vooral af te leiden aan de kleding en fatsoens- en beleefdheidsregels) - komen al Annes belevenissen in en rondom het plaatsje Avonlea aan bod. Zo gaat ze naar school waar ze nieuwe vrienden maakt, wordt ze boezemvriendinnen met haar buurmeisje Diana, ontdekt ze mooie en favoriete plekjes (waar ze romantische benamingen voor bedenkt) en beleeft ze tal van avonturen. En met haar vriendelijke karakter maakt ze zich al gauw geliefd bij de inwoners.

Vanwege haar sterke verbeeldingskracht, dagdromerij en enthousiasme kan Anne intens genieten van de kleine dingen in het leven, waarmee ze een voorbeeld is voor velen. Maar door haar soms vurige en koppige aard - in combinatie met haar wispelturigheid, onhandigheid en neiging tot (veel) mijmeren - raakt ze regelmatig in ongemakkelijke situaties en moeilijkheden verzeild. Dat zorgt bij de lezer overigens vaak voor een lach op het gezicht.

Annes liefde voor (volwassen) taal en de schoonheid van de natuur, dat door het gehele boek te proeven is, wordt op poëtische wijze verwoord, waardoor de sfeer haast sprookjesachtig is. Het geloof is op een subtiele, natuurlijke manier in het verhaal verweven, maar vond ik helaas niet altijd even eerbiedig overkomen.

'Anne van het Groene Huis' is een beeldende, soms ontroerende jeugdroman over een bijzonder en fantasierijk weesmeisje dat zich eindelijk bemind en gewaardeerd leert voelen. Het feit dat dit boek na meer dan honderd jaar nog altijd de harten van jong (11+) én oud(er) weer te raken, toont aan dat het met recht een klassieker is!


Over de auteur
Lucy Maud Montgomery, geboren in 1874, was een Canadees schrijfster. Ze studeerde voor onderwijzeres en schreef gedurende haar leven 23 romans, enkele gedichten en ander werk. Ze verwierf wereldwijde bekendheid met haar verhalenreeks over het roodharige weesmeisje Anne. Ze schreef vooral over sterke, onafhankelijke meisjes en vrouwen. Daarin wordt ze wel vergeleken met auteur Louisa May Alcott (bekend van 'Onder moeders vleugels'). Haar boeken waren aanvankelijk voor volwassenen bedoeld, maar in de loop der tijd - vaak bewerkt - meer tot de jeugdliteratuur gaan behoren. Ze stierf in 1942 op 67-jarige leeftijd en ligt, samen met haar man Ewan, begraven op Prince Edward Island.

Auteur: L. M. Montgomery
Titel: Anne van het Groene Huis
Vertaling van: Anne of Green Gables
Vertaler: Hannie Tijman
Serie: Anne van het Groene Huis (1)
343 pagina's
Gepubliceerd in 2016
Uitgeverij Karmijn
ISBN: 978 94 921 6809 2

2 opmerkingen:

  1. De titel kwam me vaag bekend voor, maar dat kan goed kloppen dus met zo'n oud boek;). Geen boek voor mij denk ik en dat vindt mijn lange leeslijst heel erg fijn.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik had al vaker over dit boek gehoord en nu eindelijk eens aan begonnen. Persoonlijk vond ik het een heerlijk, sprankelend verhaal, maar smaken verschillen natuurlijk. En jouw leeslijst is inderdaad heel blij nu, haha.

      Verwijderen