woensdag 31 juli 2024

Jennifer Wright - Sterrenregen

Oklahoma, 1935. De gehandicapte Kathryn zoekt haar toevlucht in boeken. Wanneer haar vader besluit tot een lange, barre tocht voor een operatie die haar moet genezen, loopt dit uit op een drama. Terwijl het zand haar wangen schuurt, moet Kathryn leren vertrouwen op haar eigen kracht om de reis tot een goed einde te brengen.

Haar oudere zus Melissa vertrekt naar een andere stad om te trouwen met de rijke vrijgezel Henry. Overdonderd door alle pracht en praal doet ze haar best om zich aan te passen aan haar nieuwe sociale status. Maar al snel lukt het niet meer om haar welvarende leventje te rijmen met dat van haar hongerlijdende buren. Wanneer Henry weigert haar te helpen, kiest Melissa ervoor Gods leiding te volgen en daarmee alles op het spel te zetten.

Biddend om regen en vertrouwend op God gaan de zussen op zoek naar zichzelf én elkaar.

Boise City, Oklahoma, 1935. Jaren van droogte en intensieve landbouw hebben ervoor gezorgd dat stofstormen over de prairie razen. Melissa en Kathryn Baile weten als geen ander hoe zwaar het leven in Cimarron County is. Wanneer Melissa trouwt met de rijke Henry Mayfield, voelt Kathryn zich meer verloren dan ooit. Juist dan besluiten haar vader en stiefmoeder om naar Indianapolis te verhuizen tot de droogte voorbij is. Daar kan Kathryn tevens aan haar klompvoet geholpen worden en ze gaat met tegenzin overstag.


Onderweg komen de drie reisgenoten in een stofstorm terecht. Op de eindeloze vlaktes van Kansas staat Kathryn er plotseling alleen voor, met de zakdoek van haar zus als haar enige troost en bezit. Ook Melissa heeft het niet gemakkelijk; Henry blijkt niet de man te zijn die ze dacht dat hij was.

Terwijl Kathryn op zoek gaat naar haar vader en Melissa de strijd aangaat met ongelijkheid, proberen de zussen vast te houden aan het geloof van hun moeder en aan de hoop elkaar ooit terug te zien.

Geen druppel regen, verdorde gewassen, uitgemergeld vee en stof dat je ergste vijand is. Het was de realiteit voor de bewoners van de Great Plains tijdens de (vroege) jaren '30. Armoede, dood en wanhoop dreven velen naar plaatsen die betere leefomstandigheden beloofden. De machteloosheid en hopeloosheid van de mensen (die achtergebleven) is haast tastbaar, tegelijkertijd sta je versteld van de vastberadenheid en moed die men nog op wist te brengen.

Jennifer Wright weet het harde, uitzichtloze bestaan rauw en levendig in woorden te vangen, bijna alsof je zelf aan het stofhappen bent. En zoals het stof zich door de kieren van de huizen naar binnendringt, zo weet dit verhaal een weg naar je hart te vinden.

De innige band tussen de zussen is duidelijk voelbaar en hun liefde voor elkaar proef je door het hele boek heen. De verre, bijzondere tocht die Kathryn maakt - waarbij ze hulp uit onverwachte hoek krijgt - is niet alleen een fysieke, maar evenzeer een innerlijke reis, waar je zelf ook het nodige van leert. Melissa probeert ondanks de tegenwerking van haar man een brug te slaan tussen arm en rijk. Haar onbaatzuchtigheid is een stralend en praktisch voorbeeld van het leven waartoe Jezus ons oproept.

'Sterrenregen' is een indringende roman over de allesverwoestende Dust Bowl die je af en toe een brok in je keel bezorgt. Dit verhaal over verlies, opoffering, het juiste doen, veerkracht en lichtpuntjes te midden van de duisternis, sleept je mee op een manier die je alles om je heen doet vergeten. Een fenomenaal debuut!


Over de auteur
Jennifer L. Wright schrijft al sinds haar tijd op de middelbare school. Ze behaalde een masterdiploma in de journalistiek aan de universiteit van Indiana. Na een paar maanden als verslaggeefster gewerkt te hebben, koos ze ervoor zich te richten op het schrijven van fictie: 'beter voor de ziel én bovendien leuker', aldus Jennifer. In 2021 verscheen haar debuut 'If It Rains' (vertaald als 'Sterrenregen' en qua onderwerp vergelijkbaar met 'En verlos ons van het stof' van Susie Finkbeiner). Daarna volgde 'Come Down Somewhere', dat in Nederland de titel 'Olive & Jo' kreeg. Inmiddels is haar derde roman in Amerika verschenen. Het werk van haar man, die piloot is bij de luchtmacht, heeft haar de afgelopen tien jaar de wereld laten rondreizen. Momenteel woont ze met haar gezin - man, twee kinderen, een knorrige teckel en een veeleisense cavia - in New Mexico.

Auteur: Jennifer Wright
Titel: Sterrenregen
Vertaling van: If It Rains
Vertaler: Gerda Lok-Bijzet
379 pagina's
Gepubliceerd in 2023
Uitgeverij KokBoekencentrum
ISBN: 978 90 297 3370 0

4 opmerkingen:

  1. Ik vond dit ook zo'n mooi boek! Andere boeken van deze auteur zijn ook echt aanraders;).

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zo mooi, hè! Goed om te horen dat 'Olive & Jo' ook het lezen waard is. Bedankt voor de tip, Naomi!

      Verwijderen
  2. Eerst vod ik het niet zo mooi. Zo rauw en droevig. Maar het feit dat ik nog steeds weet hoe het boek ging, zegt toch wel dat het indringend was. En mooi. Als was het rauw.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het is inderdaad zoals je zegt, Aritha: indringend, rauw, en tegelijk toch zo mooi!

      Verwijderen