woensdag 17 juli 2024

Todd Burpo - De jongen die in de hemel was

'Weet je nog hoe het in het ziekenhuis was, Colton?' vroeg Sonja. 'Ja, mama, dat weet ik nog,' zei hij. 'Daar hebben de engelen voor me gezongen.'

Wanneer Colton Burpo ternauwernood een zware operatie overleeft, is de familie dolgelukkig. Groot is hun verbazing als hij maanden later begint te vertellen over de tijd die hij in de hemel heeft doorgebracht: dat hij zijn zusje, van wie het leven na twee maanden eindigde in een miskraam en over wie nooit werd gesproken, heeft gezien. Ook heeft hij zijn overgrootvader en zelfs Jezus ontmoet.

Met de ontwapenende onschuld van een kind, beschrijft Colton Jezus, de engelen, de grootheid van God, en hoeveel Hij van ons houdt.

Het verhaal van Colton zal de manier waarop je denkt over de eeuwigheid veranderen; het biedt je de kans om te zien en te geloven als een kind.

2003. De jonge Colton groeit op in het gezin Burpo: vader Todd (predikant in het plattelandsstadje Imperial, Nebraska, dat tevens de thuisbasis van het gezin vormt), moeder Sonja en zus Cassie. Wanneer Colton bijna vier is, wordt hij plotseling doodziek. Na onderzoek blijkt dat hij een blindedarmontsteking heeft, met een perforatie als levensbedreigende complicatie. Colton wordt met spoed geopereerd en herstelt na een paar weken wonderwel.


Na een aantal maanden begint Colton opeens te vertellen over wat hij tijdens zijn operatie heeft meegemaakt. Zijn ouders begrijpen aanvankelijk niet precies wat hij bedoelt, maar na doorvragen wordt hen duidelijk dat hun zoon in de hemel is geweest, waar onder meer engelen voor hem zongen, hij overleden familieleden zag en Jezus ontmoette. Todd en Sonja beseffen dat Colton veel van de dingen die hij vertelt onmogelijk kan weten en ze komen tot een gezamenlijke conclusie: Colton moet wel de waarheid spreken.

In dit boek, dat leest als een roman, vertelt vader Todd op een aansprekende manier en zonder opsmuk over de bijzondere ervaringen van zijn zoon. Met de onbevangenheid en eerlijkheid van een kind, deelt Colton gaandeweg steeds meer over zijn hemelse reis, en bij elk detail verwonder je je telkens weer.

Dit getuigenis laat je stilstaan bij Gods grootheid en onvoorwaardelijke liefde. Zelfs als wij het naar Hem uitschreeuwen, hoort en verhoort hij ons. Jezus zelf licht een tipje van de sluier van Zijn heerlijkheid op en geeft ons een inkijkje in de eeuwigheid.

'De jongen die in de hemel was' opent je ogen, vervult je hart, geeft nieuw zicht op Bijbelteksten en doet je (opnieuw) beseffen dat de hemel een luisterrijke plek is die werkelijk bestaat; een geweldig toekomstperspectief waar wij door Gods redding en genade in geloof naar uit mogen zien. Een wonderlijk, waargebeurd verhaal vol hoop en bemoediging!


Over de auteurs
Todd Burpo is predikant in de Amerikaanse staat Nebraska en vrijwilliger bij de brandweer. Hij houdt van dingen repareren, grillen in de achtertuin, spreken voor publiek over de hele wereld én een stevig middagdutje. Todd is getrouwd met Sonja en samen hebben ze vier kinderen, waarvan er één bij Jezus woont.

Lynn Vincent is een Amerikaans journaliste, schrijfster en co-auteur. Haar werk concentreert zich op memoires, geschiedenis en verhalende non-fictie. In 2022 werd ze hoofdredacteur van het Amerikaanse christelijke nieuwsmagazine WORLD. Lynn woont in San Diego, Californië, is getrouwd met Danny en samen hebben ze twee kinderen.

Auteur: Todd Burpo
Co-auteur: Lynn Vincent
Titel: De jongen die in de hemel was
Vertaling van: Heaven is for Real: A Little Boy's Astounding Story of His Trip to Heaven and Back
Vertaler: Jeannet Dekker
215 pagina's
Gepubliceerd in 2013
Uitgeverij Plateau
ISBN: 978 90 580 4087 9

2 opmerkingen: