woensdag 18 september 2024

Janette Oke & Laurel Oke Logan - Waar hoop regeert

Na een lange zomer bij haar familie in het oosten, keert Elizabeth Thatcher vol verwachting terug naar haar geliefde Coal Valley. Maar er staat haar wat te wachten... en niet alleen goeds, naar het schijnt. Dit betreft vooral haar dierbare leerlingen. Zal ze zich aan deze enorme veranderingen kunnen aanpassen?

Haar Mountie, Jarrick Thornton, heeft haar nog niet ten huwelijk gevraagd, maar ze weet al wel wat ze zal zeggen. Zijn verplichtingen roepen hem veel vaker uit de vallei dan haar lief is, maar met geduld - en een aanzienlijk misverstand - leren ze elkaar steeds beter kennen. Maar in Beths gedachten doemt een donkere wolk op: waar ligt hun toekomst? Als agent van de Royal Canadian Mounted Police kan Jarrick overal gestationeerd worden... maar hoe moet het dan met haar aanstelling als leerkracht in Coal Valley?

Beth doet haar best om elke hindernis zo goed mogelijk te nemen, maar schat ze de situaties wel goed in? Goede bedoelingen leiden niet altijd tot goede resultaten...

Beth Thatcher keert terug naar haar geliefde Coal Valley in het ruige berggebied van West-Canada. Ze heeft zin om de kinderen weer les te gaan geven, maar bij aankomst blijkt er een hoop veranderd te zijn in het dorp. Het plaatsje is flink gegroeid, waardoor veel natuurschoon is verdwenen. Bovendien verneemt Beth dat er een extra leerkracht is aangenomen.


Robert Harris Hughes heeft heel andere ideeën wat betreft lesgeven dan Beth. Ze vindt hem nogal arrogant en ze ergert zich dan ook dat ze met hem moet samenwerken. Ze maakt zich zorgen welke uitwerking zijn onderwijs, en het feit dat hij niet gelovig is, op de leerlingen zal hebben.

Daarnaast tobt Beth over een tiener met wie ze een goede band heeft én over haar eigen toekomst. Haar hart behoort toe aan Mountie Jarrick Thornton, maar ze hebben nog niet besloten waar ze willen gaan wonen na hun trouwen. Genoeg perikelen die Beths gedachten in beslag nemen.

'Waar hoop regeert' is het derde en laatste deel van de serie 'Terug naar het westen van Canada', waarin lerares Beth Thatcher de hoofdrol speelt. En ook nu maakt ze weer van alles mee. Haar worsteling met alle veranderingen in het mijndorp, waar ze zelf nauwelijks tot geen grip op heeft, en haar gepieker over de toekomst bieden genoeg afwisseling tijdens het lezen.

Het verhaal bevat, net als de eerste twee delen, een aantal inspirerende (geloofs)lessen, zoals vooroordelen herzien en 'vijanden' leren liefhebben. Ook komt Beth erachter dat zwijgen niet altijd goud is. En hoewel het boek zeer toegankelijk is, had het wel met wat meer tempo geschreven mogen worden. Daarnaast voelt het soms wat gekunsteld aan. Al met al is deze eenvoudige en prettige roman over vooringenomenheid, miscommunicatie en vergeving, een mooie afsluiting van de trilogie.


Over de auteurs
Bestsellerauteur Janette Oke heeft een grote bijdrage geleverd aan de christelijke boekenbranche. Van haar boeken zijn meer dan 30 miljoen exemplaren verkocht en haar werk is meermaals bekroond. Haar roman 'When Calls the Heart' vormde de basis voor een tv-serie en de 'Love Comes Softly'-serie is eveneens verfilmd. Janette en haar man Edward wonen in Alberta, Canada.

Laurel Oke Logan, dochter van Edward en Janette Oke, is de auteur van 'Janette Oke: A Heart for the Prairie' en van de romans 'Dana's Valley', 'Waar moed vereist is', 'Waar vertrouwen heerst' en 'Waar hoop regeert', die ze samen met haar moeder schreef. Laurel en haar man hebben zes kinderen en zeven kleinkinderen en wonen in Illinois, Verenigde Staten.

Auteurs: Janette Oke & Laurel Oke Logan
Titel: Waar hoop regeert
Vertaling van: Where Hope Prevails
Vertaler: Richard Kettmann
Serie: Terug naar het westen van Canada (3)
296 pagina's
Gepubliceerd in 2017
Uitgeverij Het Zoeklicht
ISBN: 978 90 645 1236 0

2 opmerkingen:

  1. Oeh, een boek over een leerkracht is altijd goed. Maar ik wil dan wel beginnen bij het eerste deel van de serie.

    BeantwoordenVerwijderen