woensdag 11 september 2024

Jody Hedlund - Een gouden toekomst

1862, Colorado. Greta is onderweg naar het westen van Amerika. Omdat haar zusje aan tbc lijdt heeft Greta zich aangeboden als postorderbruid, in de hoop haar zo te kunnen helpen. Maar de reis loopt uit op een ramp. Onderweg raakt ze bij een overval al haar geld kwijt, en bij aankomst blijkt haar toekomstige echtgenoot overleden te zijn. Dakloos, berooid en zonder werk zijn Greta en haar zusje er slechter aan toe dan toen ze hun reis begonnen.

Wyatt heeft zijn handen vol aan zijn nieuwe ranch. Als hij in de stad is om vee te kopen doet de burgemeester hem een bijzonder voorstel: hij zal investeren in een kudde voor Wyatts ranch als hij ermee instemt het imago van de stad op te vijzelen door te trouwen met Greta en samen een gezin te stichten. Het is dat het moet, maar verder heeft Wyatt eigenlijk helemaal geen interesse in een bruid...

Colorado Territory, 1862. Postorderbruid Greta Nilsson is met haar halfzusje Astrid op weg van Illinois naar Fairplay, Colorado. Door haar voorgenomen huwelijk met een plaatselijke mijneigenaar kan ze haar zieke zusje bieden wat ze nodig heeft: schone berglucht en voldoende medische hulp voor haar tuberculose. Onderweg wordt de postkoets echter overvallen door een gewapende bende, waarbij ze al hun spaargeld verliezen. Bij aankomst in Fairplay wacht hen een volgend drama: Greta's aanstaande man blijkt overleden te zijn. Zonder geld, werk of onderkomen staan Greta en haar zusje er helemaal alleen voor.


Meneer Steele, de burgemeester van het stadje, heeft wel een oplossing voor Greta's hachelijke situatie. Hij zou graag zien dat er in Fairplay meer gezinnen komen, in de hoop dat zijn vrouw uit Denver wil vertrekken en zich hier wil vestigen. Als rancher Wyatt McQuaid nu met Greta trouwt en een gezin sticht, dan zal Steele investeren in zijn ranch. Wyatt zou met deze overeenkomst eindelijk zijn veestapel kunnen uitbreiden, een uitzonderlijke kans die hij niet kan laten schieten. Hij gaat akkoord, maar is een huwelijk wel echt wat hij wil?

Greta is overweldigd door alle gebeurtenissen, maar ook dankbaar dat Wyatt zich over haar en Astrid wil ontfermen. Hun verstandshuwelijk lijkt langzaam uit te groeien tot meer. Een opgevangen gesprek doet haar echter twijfelen aan Wyatts gevoelens voor haar.

Een postorderbruid die gebaat is bij een huwelijk en een cowboy die geen plannen heeft om te trouwen vormen de hoofdpersonen van deze roman, waarin ook een rol is weggelegd voor de jonge Astrid, die ondanks haar ziek-zijn de harten van mensen raakt en verzacht met haar spontaniteit, vrolijkheid en levenslust. Tijdens het lezen krijg je een prachtige voorschoteling van het ongerepte (berg)landschap van het 19e-eeuwse Colorado Territory en een goed beeld van het (harde) leven in dit gebied.

Hoewel de afloop zich laat raden, is dit romantische verhaal toch niet voorspelbaar. Er zijn namelijk genoeg (onverwachte) gebeurtenissen en wendingen die je geboeid houden. Daarnaast bevat het ook een diepere laag, doordat de personages kampen met innerlijke worstelingen: de één heeft het gevoel anderen tot last te zijn, de ander voelt zich een mislukkeling. De boodschap om met je problemen naar God toe te gaan, in plaats van alles zelf op te willen lossen, is een mooie reminder. Een irritatiepunt is echter de grote hoeveelheid (ver)taalfouten; een extra correctieronde zou geen overbodige luxe zijn geweest.

'Een gouden toekomst' is een onderhoudende historische romance, met een aantal spannende elementen, over volhouden (bij tegenslagen en moeilijkheden), de lasten delen, controle loslaten en vertrouwen (op God). Een fijn en hartverwarmend begin van een vijfdelige cowboyserie.


Over de auteur
Jody Hedlund schrijft historische romans met voornamelijk moedige vrouwen in de hoofdrol. Bekende titels zijn onder meer 'Luthers bruid', 'Een lied in de storm' en de 'Bakens van hoop'-serie. Recenter verschenen 'De perfecte match' en twee delen van 'De bron van de tijd'-serie. Ze baseert haar boeken vaak op waargebeurde verhalen en de levens van vrouwen die echt bestaan hebben. Ze heeft het verlangen om hedendaagse vrouwen te inspireren door de (geloofs)moed van haar personages. Jody is getrouwd, moeder van vijf (jong)volwassen kinderen en woont in Michigan, Verenigde Staten.

Auteur: Jody Hedlund
Titel: Een gouden toekomst
Vertaling van: A Cowboy for Keeps
Vertaler: Geraldine Damstra
Serie: Cowboys van Colorado (1)
302 pagina's
Gepubliceerd in 2024
Uitgeverij KokBoekencentrum
ISBN: 978 90 297 3526 1

Dit recensie-exemplaar heb ik mogen ontvangen van Uitgeverij KokBoekencentrum als ambassadeur van 'Tijdloze liefde'. Mijn hartelijke dank daarvoor!

2 opmerkingen:

  1. Volgens mij heb ik nog nooit iets van Jody Hedlund gelezen, maar dit klinkt wel echt goed (hoewel ik me ook ga ergeren aan de (ver)taalfouten).

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Persoonlijk vind ik dit niet haar beste boek ('Een lied in de storm' en 'Luthers bruid' vond ik mooier), maar het is zeker het lezen waard.

      Verwijderen