woensdag 25 september 2024

Jan Vermeulen - Het geheim van het Breeplein

Het is oorlog in Nederland, en dat is in Rotterdam goed te merken. Joden worden opgepakt, voedsel wordt steeds schaarser en op straat is het oppassen geblazen: de Duitsers zijn overal.

Domineeszoon Gert Brillenburg Wurth en zijn neef Henk krijgen er van dichtbij mee te maken. Tijdens een warme zomermiddag zoeken de twee vrienden de koelte van de Breepleinkerk op, om daar te spelen met hun Märklintrein. Terwijl ze bezig zijn een rails aan te leggen, horen ze ineens ergens op de galerij een klap. Het lijkt wel of er nog iemand in de kerk is. Maar er is niemand te zien...

Bij Gert ontstaat het vermoeden dat er onderduikers in de kerk verborgen zijn, maar zijn vader en moeder geven geen geheimen prijs. Toch gebeuren er soms vreemde dingen in huis, waaruit Gert zijn eigen conclusie trekt. Daarmee krijgt de oorlog ineens een levensgevaarlijke kant: wat als het geheim van het Breeplein ontdekt wordt?

Rotterdam, oorlogsjaren. De inwoners van Rotterdam hebben met het bombardement in 1940 al veel moeten incasseren. Vanaf de zomer van 1943 komt de oorlog voor domineeszoon Gert Brillenburg Wurth wel heel dichtbij. Wanneer hij en zijn neef Henk de Jong in de koele Breepleinkerk met een modeltrein spelen, hebben ze beiden het gevoel dat ze niet alleen zijn.


In de daaropvolgende maanden krijgt Gert een steeds sterker vermoeden dat er in de kerk onderduikers zitten, hoewel zijn ouders er niets over loslaten. Dan volgt er op een dag een razzia, waarbij de kerk en het huis van de familie Brillenburg Wurth grondig door de Duitsers worden doorzocht. Zal iedereen het er veilig vanaf brengen?

De meeste gebeurtenissen in deze jeugdroman berusten op historische feiten en veel personages hebben werkelijk in de tijd geleefd waarin het verhaal zich afspeelt, namelijk tijdens de Duitse bezetting. Je zou het boek daarom wel non-fictie in een fictief jasje kunnen noemen. Het is duidelijk te merken dat de schrijver, docent geschiedenis, gedegen onderzoek heeft gedaan, met als resultaat een goede en duidelijke weergave van het leven in Rotterdam tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Het verhaal speelt zich af tussen 1943 en 1945 en er worden behoorlijk wat tijdsprongen gemaakt. Op zich is het begrijpelijk dat de auteur daarvoor gekozen heeft, wellicht om zich zoveel mogelijk aan de feiten te houden. Het nadeel is echter dat het verhaal daardoor versnipperd voelt en je minder betrokken raakt bij de personages.

Toch is 'Het geheim van het Breeplein' een lezenswaardig oorlogsboek over moed en vertrouwen voor jeugd vanaf 12 jaar, dat de waargebeurde (en onbekende) geschiedenis van het 'Achterhuis' van Rotterdam vertelt door de ogen van een tiener.


Over de auteur
Jan Vermeulen is geschiedenisdocent aan het Driestar College in Gouda. Daarnaast houdt hij van verhalen vertellen. Dat leidde in 2015 tot het schrijven van dit debuut, waarvoor hij veel research heeft gedaan. In 2019 volgde nog een jeugdboek over de Tweede Wereldoorlog, namelijk 'Vechten in Veenendaal'. Zijn meest recente titel, 'Gevaar in Gouda', speelt zich af tijdens de Tachtigjarige Oorlog en verscheen in 2022.

Auteur: Jan Vermeulen
Titel: Het geheim van het Breeplein
Ondertitel: Een verhaal over het 'Achterhuis' van Rotterdam
155 pagina's
Gepubliceerd in 2015
Uitgeverij De Banier
ISBN: 978 94 627 8262 4

2 opmerkingen: