woensdag 2 oktober 2024

Amanda Skenandore - De school voor tweede kansen

New York, jaren 1880. Una is opgegroeid in een krottenwijk en heeft geleerd te liegen en stelen om te overleven. Meestal weet ze de autoriteiten te slim af te zijn, maar wanneer ze vals beschuldigd wordt van moord, slaat ze noodgedwongen op de vlucht. Dankzij haar gladde praatjes lukt het haar binnen te komen bij de Bellevue-school voor verpleegsters, waar ze geen idee hebben van haar duistere verleden.

Hoewel Una eerst niets moet hebben van alle goede manieren en eindeloze bevelen, begint ze zich langzaam maar zeker thuis te voelen. Maar dan doet zich een mysterieus sterfgeval voor en komt Una voor een moeilijke keuze te staan: kiest ze ervoor zichzelf en haar toekomst veilig te stellen of zet ze alles op het spel om een volgend slachtoffer te voorkomen?

New York, 1883. Una Keller is een gewiekste dievegge die de kneepjes van het 'vak' tot in de puntjes geperfectioneerd heeft. Ze is dan ook een van de besten in het team van heler Marm Blei. Maar zolang Una voor haar blijft werken, zal ze nooit hogerop komen. In een poging onafhankelijker te worden maakt ze een keuze die haar duur komt te staan: ze wordt verdacht van moord. Door haar slimheid weet ze te ontsnappen aan de agenten, maar voorlopig zal ze zich schuil moeten houden.

In een tijdschrift leest ze over de Bellevue verpleegstersschool en ondanks de strenge toelatingseisen weet ze zich van een plekje te verzekeren. Hier zal niemand weten wie ze werkelijk is én is ze bovendien veilig voor de politie.


Aanvankelijk komen de strikte regels en gehoorzaamheid haar de keel uit. Langzamerhand gaat ze zich echter steeds meer thuis voelen op de zusterschool, waar ze een vriendin vindt in studiegenootje Dru. Met haar zorg draagt Una bij aan het herstel van patiënten en dat geeft haar een bijzonder goed gevoel. Maar dan overlijdt er een patiënte onder verdachte omstandigheden. Una gaat op onderzoek uit en vermoedt dat er een moordenaar in het ziekenhuis rondloopt. Er moet iets gebeuren, voordat er meer slachtoffers vallen. Una zal een keuze moeten maken: haar eigen hachje redden of anderen proberen te beschermen.

Gebaseerd op de principes van de beroemde Florence Nightingale, startte het New Yorkse Bellevue Hospital in 1873 de eerste verpleegstersschool van Amerika. Deze roman neemt je onder andere mee in het reilen en zeilen binnen de muren van het ziekenhuis. Maar allereerst wordt het harde en schrijnende leven in de sloppenwijken van de stad geschetst. Het is geen fraai beeld wat je voorgeschoteld krijgt - armoede, criminaliteit, slechte behuizing en hygiëne - maar wel de werkelijkheid, en de auteur weet het treffend weer te geven.

De opleiding en het werk in het ziekenhuis nemen gaandeweg een grote plaats in het verhaal in en geven een fascinerend inkijkje in de medische wereld - vooral de verpleegkunde - van eind 19e eeuw. Het is mooi om te zien hoe Una geleidelijk verandert van een ik-gerichte, liegende dievegge in een zorgzame vrouw die oog leert hebben voor anderen.

'De school voor tweede kansen' is een boek waar je in wilt blijven lezen. Vanwege de vaart waarmee het geschreven is, de spanning die toeneemt, de plottwisten (een deel van een eindscène is niet heel overtuigend, maar dat minpuntje is verwaarloosbaar) en de veelzijdigheid. Het is een geweldige combinatie van een wervelende detective en een medische roman en fans van Michelle Griep en Audrey Blake zullen hier ongetwijfeld van genieten. Dit medisch-historische verhaal over moordmysterie, vriendschap, leugens versus waarheid, vertrouwen en tweede kansen is boeiend in al zijn facetten!


Over de auteur
Amanda Skenandore is verpleegkundige, maar ziet zichzelf in de eerste plaats als auteur. Haar hoofd zit namelijk altijd vol met verhalen en ze gebruikt haar medische achtergrond om meeslepende, goed doordachte historische romans te schrijven. Met haar boeken heeft ze al meerdere literaire prijzen gewonnen. 'De school voor tweede kansen' is de eerste titel die in het Nederlands is vertaald. Amanda en haar man wonen in Las Vegas, Verenigde Staten.

Auteur: Amanda Skenandore
Titel: De school voor tweede kansen
Vertaling van: The Nurse's Secret
Vertaler: Marija Veldhoen-van Welie
399 pagina's
Gepubliceerd in 2024
Uitgeverij KokBoekencentrum
ISBN: 978 90 297 3729 6

Dit recensie-exemplaar heb ik mogen ontvangen van Uitgeverij KokBoekencentrum. Mijn hartelijke dank daarvoor!

2 opmerkingen: