woensdag 16 oktober 2024

Heather Kaufman - Zoals klei

Midden in haar diepste dalen
openbaart zich Zijn verlossende liefde

Na de dood van hun moeder neemt Marta van Betanië de zorg voor haar jongere broer Lazarus en zus Maria op zich. Het verlies valt haar zwaar, maar gelukkig vindt ze troost in haar vriendschap met de herder Uri. Haar vader moet echter niets van hem weten en al snel blijft Marta achter met nog meer pijn en verdriet dan voorheen. Ze zondert zich van iedereen af en wordt een 'vrouw van stof'.

Twaalf jaar later loopt de man van Marta's vriendin een ernstige ziekte op en besluiten ze de nieuwe rabbi te laten komen, die wonderbaarlijke genezingen verricht. Marta herkent de mysterieuze Geneesheer van een verhaal dat ze lang geleden hoorde. Maar wie is deze Jezus van Nazaret toch? En is Hij ook in staat Marta's verharde hart te helen?

Betanië, Israël, 1e eeuw. Al op jonge leeftijd wordt Marta's leven getekend door verdriet wanneer haar moeder overlijdt bij de geboorte van haar zusje. In de jaren die volgen probeert ze een moederfiguur voor Maria te zijn, maar dat blijkt geen eenvoudige taak. Dan leert ze de jonge herder Uri kennen, die de schapen van haar vader gaat hoeden. Ze vindt troost bij hem in haar gemis en hun band bloeit op tot ware liefde, hoewel Marta haar genegenheid voor Uri verzwijgt uit angst voor haar vader. Het geluk dat Marta en Uri bij elkaar vinden is echter van korte duur en Marta kwijnt weg, verzwolgen door pijn.


Ruim tien jaar later verspreidt het nieuws over Jezus van Nazaret zich over heel Israël. Mensen spreken over Zijn gezaghebbende onderricht en de wonderen die Hij doet. Marta's vriendin laat de rabbi halen voor haar zieke, verstoten man en velen zijn getuige van een wonderbaarlijke genezing. Wie is deze Man toch dat Hij macht heeft over ziekte en dood? Marta snakt ook naar heling, naar innerlijke vrede. Kan Jezus haar datgene schenken waar haar hart al zo lang naar verlangt?

Misschien heb je weleens in de Bijbel over Marta gelezen. Een bekend gedeelte is wanneer Jezus in Betanië gastvrij door haar wordt ontvangen. Marta wordt volledig in beslag genomen door de zorg voor haar gasten, maar haar zus Maria neemt plaats aan Jezus' voeten, en dat neemt Marta haar niet in dank af. Jezus benadrukt echter dat Maria het beste deel gekozen heeft, hetgeen haar niet zal worden ontnomen.

De verschillende Bijbelpassages over Marta zijn in dit boek verweven, maar deze roman is zoveel meer dan dat. De schrijfster heeft op kunstige wijze Bijbelse gegevens en fictieve verhaallijnen tot een prachtig geheel vervlochten, zonder daarbij afbreuk te doen aan Gods Woord. Het beeldend geschreven verhaal en de uitgediepte personages (vooral Marta) zorgen voor een intense leeservaring en laten de geschiedenis tot leven komen.

Het thema 'gebrokenheid' neemt een grote plaats in, maar het is de levende hoop die centraal staat en alles overstijgt. In pijn, verdriet en leegte is er Eén die ware vrede, vreugde en vervulling kan geven. En daarin klinkt de boodschap door dat ondanks dat we God niet in alles begrijpen, we Hem wel altijd kunnen vertrouwen. Dit boek - het eerste deel van de serie 'Vrouwen van de Weg' - over verlies, wonderen en woorden van eeuwig leven laat zowel Jezus' mens-zijn als God-zijn mooi naar voren komen en biedt de lezer een nieuwe, frisse blik op bekende Bijbelteksten. Een schitterende, meeslepende Bijbels-historische roman van een veelbelovende auteur!


Over de auteur
Heather Kaufman werkte acht jaar in de uitgeverswereld voordat ze zelf de sprong waagde om boeken te schrijven. Toen ze een voorliefde kreeg om de Bijbel te bestuderen door een culturele lens, kwamen de woorden van de Schrift tot leven en raakte Jezus nog meer haar hart. Ze begon meeslepende verhalen te schrijven over Bijbelse personen, waarmee ze haar lezers dieper in de Bijbel laat duiken. Haar eerste Bijbels-historische roman 'Zoals klei', het eerste deel van de serie 'Vrouwen van de Weg' werd een feit. In Amerika verschijnt het tweede deel begin 2025. Als Heather niet schrijft, leest of stapels boeken verzameld, verkent ze graag samen met haar man en drie kinderen nieuwe parken in de buurt van hun huis in St. Louis, Missouri.

Auteur: Heather Kaufman
Titel: Zoals klei
Vertaling van: Up from Dust
Vertaler: Tobya Jong
Serie: Vrouwen van de Weg (1)
366 pagina's
Gepubliceerd in 2024
Uitgeverij KokBoekencentrum
ISBN: 978 90 297 3724 1

Dit recensie-exemplaar heb ik mogen ontvangen van Uitgeverij KokBoekencentrum. Mijn hartelijke dank daarvoor!

1 opmerking:

  1. Hm, ik vind het een lastige. Heb zelf net een Bijbelse roman gelezen waarbij ik vond dat er te veel 'inlegkunde' was. Dat maakt dat ik dan twijfel om deze ook op te pakken, hoewel je recensie wel heel nieuwsgierig maakt.

    BeantwoordenVerwijderen