woensdag 22 december 2021

Elizabeth Byler Younts - Het gefluister van het water

Een psychologische roman
over de helende werking van vergeving

1956. De Afro-Amerikaanse tiener Sparrow is kort geleden met haar familie verhuisd naar het overwegend witte Pennsylvania. Sparrow draagt een zware last met zich mee: ze geeft zichzelf de schuld van het overlijden van haar broertje Carver. Haar moeder Delilah bevestigt haar schuldgevoel door haar verantwoordelijk te houden voor de gebeurtenissen rondom Carvers traumatische dood.

Als de thuissituatie voor Sparrow onhoudbaar wordt, zoekt ze troost bij haar Amish-buurvrouw Emma en bouwt ze een vriendschap op met Emma's zoon John. Emma heeft intussen haar eigen problemen in haar huwelijk en met de opvoeding van John, waardoor ze geïsoleerd raakt van de Amish-gemeenschap. Alle drie ondervinden ze moeite door ras, religie en hun persoonlijke problemen. Toch gloort er hoop aan de horizon als ze hun geheimen prijsgeven en bouwen aan herstel, vriendschap en geluk.

Op het moment dat de 4-jarige Carver overlijdt, sterft ook het hart van moeder Delilah Evans. En niet alleen háár hart, ook dat van Sparrow; zij heeft immers haar kleine broertje vermoord... Na de dood van Carver besluit het Afro-Amerikaanse domineesgezin van Montgomery, Alabama, naar Pennsylvania te verhuizen. Misschien dat een nieuwe start in een andere omgeving hen goed zal doen?

Emma Mullet behoort tot de Amish-gemeenschap van het dorpje Sinking Creek, Pennsylvania. Zij en haar man John hebben één zoon, de 16-jarige Johnny. Tot groot verdriet zijn er niet meer kinderen gekomen. Voor de buitenwereld lijken ze een normaal gezin te vormen, maar dat is slecht een schijnvertoning. Gaandeweg zijn ze steeds verder verstrikt geraakt in een web van leugens en geheimen.


De levens van Emma en Sparrow kruisen elkaar wanneer de familie Evans in het overwegend witte Pennsylvania komt wonen. De 14-jarige Sparrow voelt zich prettig en vertrouwd in de nabijheid van haar nieuwe buurvrouw en haar zoon Johnny, een verademing in vergelijking met de gespannen sfeer tussen haar en haar moeder. Ook Delilah komt in contact met Emma en zij vinden herkenning in elkaars pijn en verdriet. Door de gebrokenheid die Delilah, Emma en Sparrow ervaren, raken hun levens op unieke wijze met elkaar verbonden.

'Het gefluister van het water' is een bijzondere roman waarin mensen uit twee totaal verschillende werelden op elkaars pad komen. Met haar aansprekende en boeiende schrijfstijl schetst Elizabeth Byler Younts de harde realiteit van discriminatie en racisme waar de Afro-Amerikaanse bevolking in die tijd mee te maken kreeg (en helaas nu nog altijd krijgt). Daarnaast laat ze zien wat schuldgevoelens, schaamte, pijn en verdriet kunnen aanrichten, hoe het water je aan de lippen kan staan en je daardoor dreigt te verdrinken.

Het verhaal wordt afwisselend verteld door de ogen van Delilah, Emma en Sparrow. De personages voelen levensecht en zijn goed uitgediept, waardoor ze heel dichtbij komen. De vrouwen zijn elkaar tot zegen, in hun zoektocht naar uitredding, in het komen tot vergeving, in hun weg naar genezing.

'Het gefluister van het water', dat de Amish-gemeenschap vanuit een frisse, nieuwe invalshoek belicht, is een indrukwekkende en aangrijpende roman over gemis, (zelf)verwijt, rouw(verwerking) en een eerlijke en trouwe vriendschapsband die geloof(sovertuiging), huidskleur, leeftijd en leefwijze overstijgt. Een verhaal dat je raakt tot in het diepst van je ziel en het lezen meer dan waard is!


Over de auteur
Elizabeth Byler Younts brak door als schrijfster van Amish romans met de driedelige serie 'The Promise of Sunrise', dat ook in het Nederlands werd vertaald. Vervolgens gooide ze het over een heel andere boeg en schreef ze 'De verborgen kinderen', waarvoor ze zich verdiepte in de geschiedenis van de psychiatrie in de twintigste eeuw. Met haar recenste roman 'Het gefluister van het water' won ze een Carol Award. Elizabeth woont met haar man en twee dochters in Pennsylvania, Verenigde Staten.

Auteur: Elizabeth Byler Younts
Titel: Het gefluister van het water
Vertaling van: The Solace of Water
Vertaler: Carola van der Kruk-de Boer
413 pagina's
Gepubliceerd in 2021
Uitgeverij KokBoekencentrum
ISBN: 978 90 297 3187 4

Dit exemplaar heb ik mogen ontvangen van Uitgeverij KokBoekencentrum in verband met de blogtour die zij organiseren van 14 t/m 23 december 2021. Mijn hartelijke dank daarvoor!

2 opmerkingen: