dinsdag 7 december 2021

Lisa Wingate - Veilig bij jou

Op het eerste gezicht is Moses Lake een plek van rust, maar je kunt niet altijd zien wat er onder de oppervlakte schuilgaat...

Na een moeilijk jaar verhuisd Andrea Henderson met haar zoon Dustin naar het kleine, rustige dorpje Moses Lake, waar ze als kind vele zomers doorbracht. Daar probeert ze als maatschappelijk werkster een nieuw leven op te bouwen voor zichzelf en haar zoon.

Jachtopziener Mart McClendon is om een andere reden naar Moses Lake gekomen: hij probeert een tragedie te vergeten waar hij zichzelf de schuld van geeft.

Als een zonderlinge man die bij het meer woont met een onbekend klein meisje wordt gezien, zijn Andrea en Mart op elkaar aangewezen om haar identiteit te achterhalen. Wie is dit kind, waar komt ze vandaan en is ze veilig bij de excentrieke Len? Hoewel Andrea in eerste instantie niet veel van de jachtopziener moet weten, brengt hun zorg voor het meisje ze steeds dichter tot elkaar. Maar durven ze zich ook zo kwetsbaar op te stellen dat ze hun verleden achter zich kunnen laten?

Andrea Henderson is samen met haar 14-jarige zoon Dustin recent verhuisd van Houston naar Moses Lake, Texas. Ze hoopt hier aan het meer haar leven weer wat op de rit te krijgen na haar scheiding. Ze kan in de buurt aan de slag als maatschappelijk werkster en ze wordt al snel geconfronteerd met de trieste leefomstandigheden van de mensen die in de heuvels aan de overkant van het meer wonen.

Vluchtend voor het verleden heeft jachtopziener Mart McClendon besloten Moses Lake, de plaats waar hij als kind enkele jaren woonde en goede herinneringen aan heeft, tot zijn nieuwe thuis te maken. Hij hoopt eindelijk los te kunnen komen van het knagende schuldgevoel dat hem blijft achtervolgen.


In de bossen aan de overkant van het meer leeft de eenvoudige Len een afgezonderd bestaan. Als er een verwaarloosd uitziend meisje bij hem wordt gesignaleerd, bundelen Andrea en Mart hun krachten om deze zaak uit te pluizen. Je eigen leven (en verleden) onder de loep nemen is echter iets heel anders...

In deze roman word je uitgebreid deelgenoot van de innerlijke leefwereld van de hoofdpersonen, waardoor je Andrea en Mart goed leert kennen. De schrijfster treedt echter soms zozeer in detail, dat het boek traag op gang komt en hier en daar wat langdradig is; de vloedgolf aan gedachten die beschreven wordt, voelt regelmatig als een opsomming en is niet altijd even geloofwaardig. Andrea komt zo nu en dan ondoordacht en onvolwassen over. Wellicht door alles wat ze het afgelopen jaar heeft meegemaakt en doordat ze nu voor het eerst zelf haar beslissingen moet nemen. Hoewel het verhaal langzaam opstart, gaat het naar het einde toe in een behoorlijke sneltreinvaart met een, in mijn ogen, nogal abrupt einde. Na het dichtslaan van het boek bleef ik nog met de nodige vragen achter.

Toch heeft deze roman ook positieve kanten. Naast pijn en schuld lees je ook over betrouwbaarheid en hoop. En het is ontroeren om pure liefde en bescherming tegen te komen waar je het niet gauw zou verwachten. Alles bij elkaar genomen, is 'Veilig bij jou' - een roman over nieuwe kansen, groei en vergeving - een aardig verhaal, waar mijns inziens meer uitgehaald had kunnen worden.


Over de auteur
Lisa Wingate is een Amerikaanse schrijfster die meer dan 20 romans en novelles op haar naam heeft staan. Haar eerste boeken die in Nederland van haar hand verschenen, waren 'Bloeimaand' en 'De zomerkeuken'. Later volgde onder meer 'Kinderen van de rivier', een New York Times bestseller waar inmiddels meer dan 3 miljoen exemplaren van zijn verkocht. Lisa en haar man wonen in het noorden van Texas en hebben twee volwassen zonen.

Auteur: Lisa Wingate
Titel: Veilig bij jou
Vertaling van: Larkspur Cove
Vertaler: Cora Kool
380 pagina's
Gepubliceerd in 2011
Uitgeverij Voorhoeve
ISBN: 978 90 297 9674 3

2 opmerkingen:

  1. Bedankt! Het lijkt me wel een goed boek. Maar ik wil gewoon niet te veel enge moeilijkheden tegenkomen in een boek. Niet altijd.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat herken ik wel, Aritha. Overigens is deze roman niet 'zwaar' om te lezen moet ik zeggen.

      Verwijderen