dinsdag 11 april 2023

Kelli Stuart - Het verborgen ei

In het Sint-Petersburg van 1917 beschermt ontwerper Alma Pihl een voorwerp dat nooit in handen van de tsaar mag vallen: een prachtig ei, gemaakt door Peter Karl Fabergé, met een revolutionaire verrassing binnenin. Als Alma met haar echtgenoot in 1921 naar Finland vlucht, neemt ze dit geheim met zich mee.

Honderd jaar later krijgt Ava Laine van haar vader, een beroemde schatzoeker, de opdracht om op zoek te gaan naar het ei. Hij is terminaal ziek en bang dat hij het geheim van het Fabergé-ei mee zal nemen in zijn graf. Daarom stuurt hij zijn dochter eropuit, samen met een vriend en een bodyguard.

Maar de zoektocht naar een van de grootste kunstwerken uit de Russische geschiedenis gaat niet zonder slag of stoot: wie kan Ava nog vertrouwen als niets is wat het lijkt? Is deze opdracht het waard om haar leven voor in gevaar te brengen?

Rusland, begin 20e eeuw. De onrust onder de bevolking neemt steeds verder mee en er dreigt een revolutie. Het geheim waar Peter Karl Fabergé lange tijd aan gewerkt heeft, moet koste wat het kost verborgen blijven; zijn leven hangt er immers vanaf. Daarom geeft hij het voorwerp aan Alma Pihl, die als een dochter voor hem is, en drukt haar op het hart het veilig te bewaren.


Heden. Als de Amerikaanse Ava Laine hoort dat haar vader - met wie ze al jaren geen contact heeft - op sterven ligt, besluit ze hem op te zoeken. De ontmoeting verloopt echter anders dan ze zich had voorgesteld, want haar vader - een befaamd schatzoeker - vraagt haar om een bijzonder ei van Fabergé op te sporen.

Ava vertrekt samen met een klein team naar St. Petersburg, Rusland waar de zoektocht zal beginnen. Ze komt echter al snel tot de ontdekking dat deze missie niet zonder gevaar is...

Peter Karl Fabergé was een juwelenkunstenaar die bekendheid verwierf vanwege de verbluffend kunstige eieren die hij en zijn werknemers maakten in opdracht van de Russische tsaar om te dienen als paasgeschenk. In 2014 is bij toeval één van de 52 keizerlijke eieren teruggevonden in Amerika. Dat bracht bij de auteur onder meer de volgende vraag naar boven: zou het mogelijk kunnen zijn dat Fabergé meer dan 52 keizerlijke eieren heeft gemaakt? En daarmee was het idee voor dit boek geboren.

Het verhaal (dat een enigszins traag begin heeft) vertelt een intrigerend stukje Russische geschiedenis - fragmenten uit het leven van Fabergé, de ondergang van het tsaristische regime en de opkomst van het communisme - met veel interessante historische details. De schrijfster heeft fictie en historie mooi met elkaar weten te verweven. Daarnaast lees je over de stroeve relatie tussen Ava en haar vader en de pogingen van het team om het geheim rondom het waardevolle ei te ontrafelen. Hoewel beide verhaallijnen boeiend zijn, springt met name het deel over het verleden eruit, met een duidelijke karakterschets van Fabergé.

'Het verborgen ei' is een pakkende zoektocht (in de breedste zin van het woord), een spannende onderneming om een kostbaar juweel te vinden uit de tijd van de Russische Revolutie. Deze dualtimeroman is zeker het lezen waard!


Over de auteur
Kelli Stuart is schrijfster en verhalenverteller in hart en nieren. Ze is afgestudeerd aan de Baylor University met een graad in professioneel schrijven (Engels) en een minor in de Russische taal. In 2016 debuteerde ze met 'Mijn leven liep anders' en won daarmee de ACFW Carol Award voor beste historische fictie. Kelli is tevens een bekend blogger en het gezicht achter het blog 'Minivans Are Hot'. Ze heeft veel gereisd en heeft een gave voor talen, waardoor ze zich gauw op haar gemak voelt in andere culturen. Kelli woont samen met haar man en vijf kinderen in Tampa, Florida.

Auteur: Kelli Stuart
Titel: Het verborgen ei
Vertaling van: The Master Craftsman
Vertaler: Marianne Locht-Kühler
351 pagina's
Gepubliceerd in 2022
Uitgeverij KokBoekencentrum
ISBN: 978 90 297 3307 6

4 opmerkingen:

  1. Het trekt me in de eerste instantie niet maar door your beschrijving toch ook weer wel :-) Bedankt Esther.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik vond het boek met name boeiend door de vele interessante historische details. Ik ben benieuwd of je 'm gaat lezen en wat je er van vindt.

      Verwijderen
    2. Missch als luisterboek. Vandaag komt mijn boek van de maand binnen. Ik koop één boek in de maand.

      Verwijderen
    3. Dat is ook nog een optie natuurlijk. Welk boek heb je gekocht?

      Verwijderen