donderdag 20 april 2023

Michelle Griep - De gevangen bruid

1759. De Fransen en de Engelsen staan tegenover elkaar in een bloederige strijd om Amerikaanse grond. Midden in dit strijdgewoel staat Mercy Lytton haar mannetje, opgevoed door de Mohawk en gezegend met een uitzonderlijk goed zicht. Deze kwaliteit komt goed van pas bij de opdracht die ze krijgt van het Engelse leger: samen met een aantal mannen moet ze een lading goud veiligstellen die door de Fransen is gestolen.

Eén van die mannen is Elias Dubois, een veroordeelde verrader. Op de valreep is hij aan de galg ontkomen: als hij meewerkt aan het goudtransport krijgt hij uitstel van executie.

Zo belanden Mercy en Elias samen in een levensgevaarlijke missie. Verkleed als gewone kolonisten moeten ze het goud naar Fort Edward zien te krijgen. En misschien hangt er tijdens deze lange reis door de wildernis niet alleen gevaar, maar ook liefde in de lucht...

1759, oosten van Amerika. De temperamentvolle Mercy Lytton staat haar mannetje in een mannenwereld. Ze werkt als verkenner voor de Engelsen en heeft een nieuwe missie gekregen: goud dat de Fransen hadden gestolen naar Fort Edward vervoeren. Om de kostbare lading veilig te kunnen verplaatsen, zullen de teamleden verkleed gaan als kolonisten en zal Mercy moeten doen alsof ze getrouwd is, hetgeen ze als onafhankelijke vrouw verafschuwt.


Elias Dubois is gevangengenomen als verrader en veroordeeld tot de galg. Op het laatste moment krijgt hij echter uitstel van executie als hij meehelpt bij het transport van het goud. Dat houdt ook in dat hij het spel mee moet spelen dat hij getrouwd is met een pittige vrouw die er bovendien knap uitziet.

Eenmaal onderweg blijkt de missie gevaarlijker dan ze allen in eerste instantie hadden gedacht. Zullen ze het er überhaupt levend vanaf brengen?

Dit 18e-eeuwse verhaal speelt zich midden in de wildernis van de staat New York af, tijdens de bloedige Franse en Indiaanse oorlog. En dat is een boeiend decor, zo blijkt uit de sfeervolle beschrijvingen van de natuur en de spanningen tussen de Fransen en Engelsen en hun indiaanse bondgenoten.

Michelle Griep is een meesteres in het creëren van unieke en levensechte personages en met Mercy en Elias - sterke karakters die beiden koppig en eigenzinnig zijn - heeft ze dat voortreffelijk gedaan. Het is mooi om te zien hoe de hoofdpersonen een groei doormaken, zowel op het gebied van geloof als op persoonlijk vlak. En daarin zijn tevens lessen voor de lezer te vinden. Daarnaast is er een voorzichtige toenadering tussen Mercy en Elias, een 'ongezoete' ontluikende liefde die een fijne afwisseling vormt op het gebruikelijke romantische genre.

'De gevangen bruid' is een met vaart geschreven, en bij tijd en wijle spannende, historische roman over een gevaarlijke opdracht waarin geheimen, intrige, schuldgevoelens en (elkaar en God leren) vertrouwen een rol spelen. Een aanrader voor liefhebbers van avontuurlijke verhalen!


Over de auteur
Michelle Griep heeft meerdere historische romans op haar naam staan, waarvan onder meer 'Dwars door het vuur', 'De dochter van de waard' en 'In naam van de kroon' in het Nederlands zijn vertaald. Ze heeft een passie voor alles wat Brits is. Fans roemen haar authentieke personages, romantische scènes en levendige beschrijvingen. Michelle zegt dat ze al schrijft sinds ze witte muren en kleurkrijtjes ontdekte. Ze is getrouwd en heeft vier kinderen, twee zoons en twee dochters, die ze zelf thuis heeft lesgegeven.

Auteur: Michelle Griep
Titel: De gevangen bruid
Vertaling van: The Captured Bride
Vertaler: Petra Butler-de Vries
350 pagina's
Gepubliceerd in 2022
Uitgeverij KokBoekencentrum
ISBN: 978 90 297 3327 4

4 opmerkingen:

  1. Leuk. Dat onderwerp heeft me echt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dan denk ik dat je dit boek echt leuk zult vinden! Ik vind deze tijdsperiode ook fijn leesvoer.

      Verwijderen
  2. Ik heb nog nooit een boek van Michelle Griep gelezen, maar ik geloof dat ik daar eens verandering in moet brengen, als ik dit zo lees.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik zou haar boeken zeker eens een kans geven! Vooral 'In naam van de kroon' en deze roman vind ik aanraders.

      Verwijderen