Laurens rent het balkon op. Opnieuw ziet hij een bom uit het vliegtuig vallen. Er klinkt een explosie. Grote vlammen schieten omhoog. De dieren in het park gaan tekeer. Er volgen nog een paar ontploffingen, maar daarna sterft het geluid van de bommenwerpers weg. Voetstappen komen naar zijn kamer. 'Laurens, waar ben je? Snel! Ga van dat balkon af. Straks wordt je nog geraakt.'
Amsterdam, zomer 1942. Laurens' vader is directeur van dierentuin Artis en Laurens kijkt ernaar uit om in de vakantie mee te helpen met het verzorgen van de dieren. Tot nu toe heeft hij nog niet zoveel gemerkt van de oorlog, behalve de aanwezigheid van Duitse soldaten in de Amsterdamse straten. Stiekem hoopt hij dan ook op een avontuur waar hij zelf een rol bij zal spelen.
Tijdens zijn werkzaamheden in de dierentuin bemerkt Laurens steeds vreemdere dingen. Wat heeft een vrouw te zoeken bij het wolvenverblijf rond sluitingstijd? Waarom doet het meisje dat hij leert kennen zo raadselachtig? En wie zijn toch die mensen die 's nachts door het park lopen? Langzamerhand ontdekt Laurens dat Artis een groot geheim verbergt. Het is het begin van een veelbewogen zomer.
Deze oorlogsroman voor de jeugd speelt zich af op een locatie waar je het misschien niet zou verwachten, namelijk in en rondom Artis. Tijdens de Tweede Wereldoorlog bood het dierenpark een veilig onderkomen voor onderduikers, een van de vele ware gebeurtenissen waarop dit boek gebaseerd is. Het verhaal bevat geheimzinnigheid, spanning plus een diepere laag en er worden en passant leuke dierenweetjes gedeeld, hetgeen jongens en meisjes vanaf 10 jaar zeker aan zal spreken.
Tijdens het lezen krijg je de indruk dat Laurens de oorlog vooral als een avontuur beleeft en de ernst en het gevaar niet altijd doorheeft (hij maakt soms onnadenkende beslissingen, waardoor het verhaal minder geloofwaardig wordt). En dat is wel jammer, want daardoor raakt de kern van het verhaal - en de boodschap die de auteur wil meegeven - enigszins ondergesneeuwd. Verder had er meer gefocust mogen worden op de persoonlijke ontwikkeling van het hoofdpersonage; daar had het verhaal waarschijnlijk aan kracht mee gewonnen.
Al met al is 'Onderduikers in Artis' een pakkende en spannende jeugdroman over Nederland in oorlogstijd (met een wetenswaardige historische noot achterin), die je aanzet om na te denken over welke keuzes jij gemaakt zou hebben. Dit boek, dat de EigenWijsPrijs 2024 won, zal ongetwijfeld zijn weg vinden naar de lezersdoelgroep.
Over de auteur
Hanneke Stark-ten Voorde hield als kind al van het schrijven van verhalen. In 2018 en 2019 won ze twee verhalenwedstrijden en dat gaf haar de moed om iets met haar talent te doen. In april 2021 verscheen haar eerste pennenvrucht, de oorlogsroman 'Ondergaande zon'. Later volgden 'Een lied tussen de doornen' en 'Stem van de vrijheid', een youngadultroman over anorexia. Met 'Onderduikers in Artis' richt ze zich op de jeugd. Hanneke schrijft realistische verhalen en verwerkt er graag historische feiten in, evenals een christelijke boodschap. Naast schrijven houdt ze onder meer van lezen, tekenen en schilderen. Ze woont samen met haar man en dochtertje in Woudenberg.
Auteur: Hanneke Stark-ten Voorde
Titel: Onderduikers in Artis
148 pagina's
Gepubliceerd in 2023
Uitgeverij De Banier
ISBN: 978 94 029 0909 8
Een boek dat ik ga onthouden voor de schoolbieb.
BeantwoordenVerwijderenDaar is dit boek zeker geschikt voor!
Verwijderen