woensdag 14 augustus 2024

Wanda E. Brunstetter - De worsteling

Kunnen ze wel samen verder
na dit dramatische verlies?

Timothy Fisher mist zijn broers Titus en Samuel, die van Pennsylvania naar Kentucky zijn verhuisd. Hij stelt voor om ook te verhuizen, maar zijn vrouw Hannah wil in Lancaster County blijven. Timothy zet echter door en hoopt dat Hannah en hun dochter Mindy snel hun draai zullen vinden in de nieuwe gemeenschap.

Maar dan slaat het noodlot toe: door een tragisch ongeval overlijdt Mindy. Hannah vindt dat haar man schuldig is aan het ongeluk. Ze voelt zich eenzamer dan ooit en mist haar familie in Lancaster County. Betekent dit het einde van hun huwelijk? Of geven ze God de ruimte om hen een tweede kans te geven?

Timothy Fisher verhuist met zijn vrouw Hannah en driejarige dochtertje Mindy van Pennsylvania naar Kentucky, waar twee van zijn broers wonen. Hij hoopt hiermee zijn huwelijk nieuw leven in te blazen, aangezien Hannah erg aan haar moeder hangt.

Hannah vindt de verhuizing afschuwelijk en dat laat ze duidelijk merken. Ze is humeurig en raakt verbitterd. Ze kan het niet verkroppen dat Timothy haar dwong om zo ver van haar ouders vandaan te gaan wonen en hun relatie komt onder druk te staan.


Dan gebeurt het ondenkbare: hun dochtertje komt bij een vreselijk ongeluk om het leven. Hannah is ontroostbaar en zakt weg in een depressie. Het echtpaar groeit steeds verder uit elkaar. Is hun huwelijk nog wel te redden?

In 'De zoektocht' en 'Het verlangen' kun je lezen over Titus en Samuel, twee broers van Timothy, die naar Kentucky verhuizen. In dit derde en laatste (eventueel los te lezen) deel van de serie 'Het land van morgen' besluit Timothy met zijn gezin ook de sprong te wagen. Elementen die kenmerkend zijn voor een Amish-roman zijn ook nu weer aanwezig, zoals de typische kledingstijl, regels en gebruiken, het eenvoudige leven met familie en de geloofsgemeenschap, en natuurlijk de schuingedrukte woorden in Pennsylvania Dutch, de taal die de Amish onderling spreken.

De dreiging van het aankomende ongeluk hangt als een zwaard van Damocles boven het verhaal. Toch duurt het lang - pas op driekwart van het boek - voordat het noodlot toeslaat. Dat maakt dat er weinig bladzijden overblijven voor de rouw, het verdriet en de pijn die met het overlijden van Mindy gepaard gaan, waardoor het laatste stuk snel afgerond voelt. Daarbij zijn de hoofdpersonages nogal eendimensionaal, wat het verhaal niet echt ten goede komt.

Bruiloften, vriendschapsbanden en gezelligheid binnen gezinnen en families geven een fijne, gemoedelijke sfeer en maken de ernstige ondertoon luchtiger. Daarnaast is het leuk om personages uit de eerdere delen terug te zien. Het boek bevat tevens een mooie boodschap: jezelf en elkaar vergeven kan alleen met Gods hulp, pas dan kun je verder met verwerken. 'De worsteling' is een Amish-roman over een ongezonde moeder-dochterrelatie, de impact van het verlies van een kind en schuldgevoelens. Een aardige, laagdrempelig geschreven afsluiter van de trilogie.


Over de auteur
Wanda E. Brunstetter is een bekroonde Amerikaanse auteur van meer dan honderd boeken. Ze wordt beschouwd als één van de grondleggers van het Amish-fictiegenre. Wanda's fascinatie voor de Amish-cultuur komt voort uit het feit dat haar man opgroeide binnen een Mennonieten-gemeenschap. Naast schrijven houdt Wanda onder meer van fotografie, tuinieren en tijd doorbrengen met familie en Amish-vrienden. Tevens is ze een professioneel poppenspeelster en buikspreekster. Wanda, woonachtig in de staat Washington, is getrouwd met Richard en samen hebben ze twee volwassen kinderen, zes kleinkinderen en twee achterkleinkinderen.

Auteur: Wanda E. Brunstetter
Titel: De worsteling
Vertaling van: The Struggle
Vertaler: Marianne Grandia
Serie: Het land van morgen (3)
351 pagina's
Gepubliceerd in 2014
Uitgeverij De Groot Goudriaan
ISBN: 978 90 886 5301 8

2 opmerkingen:

  1. Ik lees haar boeken heel graag. Wel jammer dat in dit deel het laatste deel wat (te?) snel gaat. Ik ga het eerste deel op mijn leeslijst zetten en dan volgt dit deel 'vanzelf' een keer.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het is over het algemeen een fijne wegleesserie. Leuk dat je 'm op je lijst zet!

      Verwijderen